Dobra restauracja powinna zamienić jedzony w niej posiłek w niepowtarzalne doznanie. Jak poznać, czy lokal, który wybraliśmy, spełni nasze oczekiwania, zanim będzie już za późno? Sprawdź, na co zwracać uwagę przy wyborze restauracji i czemu przypatrywać się podczas pobytu w niej. Dowiedz się, czy cena zawsze będzie równać się jakości. Przeczytaj nasz artykuł i oszczędź sobie kulinarnych rozczarowań.

Jakie są cechy dobrej restauracji?

Kiedy wyobrażamy sobie dobre restauracje, przed oczami mogą stawać nam obrazy ekskluzywnych miejsc z kosmicznymi cenami. Tak wcale jednak nie musi być. Coraz łatwiejsze staje się znajdowanie miejsc, w których za przystępną cenę możemy zjeść znakomity posiłek, w pięknym wnętrzu ze świetną obsługą. Wybierając restaurację, szczególnie taką, do której planujesz wybrać się na specjalną okazję, zwracaj uwagę na poniższe rzeczy.

Obecność gości

Jeśli wybrana przez nas restauracja zawsze pęka w szwach i mamy problem nawet ze zrobieniem w niej rezerwacji, to najlepszy dla niej komplement, nawet jeśli dla nas może być to czasami uciążliwe. Nieustanna obecność gości praktycznie gwarantuje, że w tym miejscu nie tylko dobrze zjemy, ale będziemy się tam też dobrze czuli (no, chyba że nie lubimy tłumów). Jeśli w dodatku przesiadują w niej osoby z kraju, z którego pochodzi kuchnia, to mamy zagwarantowane, że jest to dobra restauracja.

Niezbyt długie menu

Chociaż może wydawać, że restauracja, która oferuje nam maksymalnie duży wybór to dobra restauracja, ale to wrażenie w większości przypadków będzie złudne. Jeśli w karcie znajduje się kilkadziesiąt rodzajów pizzy, do tego najróżniejsze makarony, dania kuchni polskiej, a między tym wszystkim owoce morza – jest duże prawdopodobieństwo, że kucharz nie specjalizuje się w żadnej z tych kuchni. Ponadto, tak szerokie menu oznacza, że dania na pewno nie są przygotowywane na bieżąco, ze świeżych składników.

Dobrze będzie wybierać takie miejsca, których menu jest bardzo wyspecjalizowane – skupia się na jednej kuchni, jednym typie potraw albo jednej diecie. Najlepiej, jeśli w dodatku zmienia się sezonowo, dopasowując do tego, które składniki restauracja może zapewnić sobie świeże. Miejsca o zdefiniowanym profilu zawsze będą bezpieczniejszym wyborem.

Zachęcające wnętrze

Wcale nie musi to oznaczać wystroju jak z katalogu. Czasami dobra restauracja w pobliżu nas, która serwuje najpyszniejsze obiady na świecie, będzie nieco chaotycznie urządzona, to jednak nie jest najważniejsze. Jeśli jest czysta i ładnie pachnąca, można wybaczyć drobne niedociągnięcia, szczególnie jeśli ceny w niej nie są najwyższe. Jednak zapach spalonego tłuszczu, stęchlizny, albo bardzo intensywnych, chemicznych środków czystości powinien natychmiast nas odstraszyć.

Uprzejma, kompetentna obsługa

W dobrej restauracji powinniśmy móc nie tylko dobrze zjeść, ale też dobrze się czuć. Również o to powinna zadbać obsługująca nas osoba. Szczególnie cenne jest, gdy kelner potrafi dokładnie opowiedzieć nam o menu, doradzić, lub zaproponować coś tym niezdecydowanym, według ich gustów. Ważne jest też, aby uprzedził gości o przewidywanym czasie oczekiwania, szczególnie jeśli ten może być dłuższy niż zazwyczaj. Nie oznacza to, że nie mogą popełniać błędów – to zdarza się każdemu. Jednak kiedy tak się stanie, bardzo ważne jest to, jak poradzą sobie z takim problemem.