Jedzenie to jeden z kluczowych elementów udanego przyjęcia weselnego. Kolejne dania podawane w miarę upływu czasu  stanowią okazję do posilenia się podczas zabawy czy prowadzenia rozmów z często dawno niewidzianymi krewnymi. Od jego smaku i sposobu prezentacji zależeć też będzie ocena uroczystości przez gości. Dlatego menu weselne nie może być dziełem przypadku, ale szczegółowego planowania.

Kuchnia polska sprawdza się zawsze

Trendy w organizacji ślubów wyraźnie wskazują na wciąż rosnącą popularność tematycznych przyjęć weselnych. Cała uroczystość organizowana jest wokół motywu przewodniego; może to być kolor, określona stylistyka, książka lub film, a nawet miejsce. Wiele par młodych decyduje się na wesele w stylu boho czy też rustykalnym ze względu na ich romantyczny charakter. Niemalejącym zainteresowaniem cieszą się również tradycyjne, utrzymane w eleganckim tonie przyjęcia. Niekiedy, decydując się na motyw uroczystości, przyszli małżonkowie próbują wkomponować go również do menu weselnego, co nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem. Musimy bowiem pamiętać, że jedzenie powinno przede wszystkim przypaść do gustu gościom. Decydując się na egzotyczne składniki i potrawy, ryzykujemy, że część z nich nie znajdzie nic dla siebie na weselnym stole.

Najlepszym rozwiązaniem, niezależnie od stylistyki przyjęcia, będzie tradycyjna kuchnia polska. Daleko jej od prostoty, którą przypisuje jej powszechny stereotyp. Znajdziemy tu potrawy przygotowane z wysokiej jakości, dobrze wszystkim znanych produktów. Właściwie przyrządzone i estetycznie podane będą cieszyć nie tylko nasze kubki smakowe, ale również oczy. Warto pamiętać też, że goście mają swoje oczekiwania wobec tego, jakie powinno być menu weselne i wielu z nich nie wyobraża sobie wesela bez dań takich jak rosół, bitki wołowe polędwiczka z oscypkiem, kluski śląskie czy kapusta na ciepło. Nie możemy zapomnieć też o rodzimych warzywach podawanych na gorąco oraz w surówkach. Podczas wesela podawanych jest sześć ciepłych posiłków co około trzy godziny przyjęcia – różnorodność kuchni polskiej pozwala podczas każdego zaskoczyć gości i przy tym trafić w ich upodobania.

Bogata oferta sali weselnej

Rosnące wymagania par młodych względem organizacji ślubu i wesela sprawiają, że domy weselne poszerzają swoją ofertę menu oraz innych dodatkowych usług. Zazwyczaj mamy do wyboru kilka gotowych kombinacji jadłospisu różniących się ilością oraz rodzajem serwowanych potraw. W zależności od naszych możliwości finansowych możemy wybrać tę, która spełni nasze oczekiwania i pozwoli zadowolić gości. Warto przy tym zadbać o to, by obok mięsa pojawiły się również potrawy wegetariańskie, a takich również w kuchni polskiej nie brakuje. Propozycja menu standardowo obejmuje sześć głównych dań oraz w zależności od oferty lokalu również tort, zimne przystawki oraz kawę i herbatę. Często zestaw może zostać poszerzony o desery, słodycze czy zimne napoje; może to jednak wymagać dodatkowej dopłaty.

Dodatkowe elementy poczęstunku, jak właśnie ciasta, desery czy wszelkiego rodzaju słodycze, których podanie w osobnym bufecie oferuje Zajazd Leon, to istotne udogodnienie. Stało się ono stałym elementem niemal każdej sali weselnej. Pozwala gościom częstować się między posiłkami, które podawane są o ustalonej porze i tym samym zmuszają niejako do czekania. Słodkości będą ponadto niewątpliwą atrakcją dla dzieci bawiących się na weselu. Dużą popularnością cieszą się również stoły biesiadne, na których w roli zimnych przekąsek występują sery, wędliny i kiełbasy. To idealne miejsce na lokalne specjały będzie świetnym uzupełnieniem rustykalnej stylizacji wesela.