Jednym z naszych ulubionych gatunków mięsa jest drób. Cenimy je za delikatność, łatwość obróbki oraz możliwość wykorzystania go w każdej niemal formie: gotowanej, pieczonej, smażonej, w daniach ciepłych i sałatkach. To mięso, które jeśli jest odpowiednio przygotowane i przechowywane, ma wiele wartości odżywczych i jest zalecane osobom cierpiącym na dolegliwości układu pokarmowego, czy jako sposób na spożywanie mięsa o niskiej zawartości cholesterolu.

Firmy drobiarskie stosują coraz to nowsze metody i techniki produkcji, oraz przetwarzania mięsa drobiowego. Nowoczesne przedsiębiorstwa jak Firma Drobiarska sp. z o.o. stawiają na inwestycję w nowe linie produkcyjne, sprzęty i maszyny, nowoczesne chłodnie i nieustanny rozwój oraz poszerzanie wiedzy na temat najlepszych metod obróbki mięsa. Dzięki temu możemy pozyskiwać produkty od sprawdzonego i doświadczonego producenta.

Na co zwracać uwagę kupując mięso drobiowe?

Dziś na rynku istnieje wiele rodzajów mięs, które możemy wprowadzić do naszej codziennej diety. Niektóre z nich postrzegane są, jako zdrowsze, inne nieco mniej, ale drób wciąż zajmuje szczyt listy najczęściej kupowanych przez Polaków rodzajów mięsa. Z pewnością przyczynia się do tego fakt, że mięso to nie wymaga długiej obróbki termicznej i jest bardzo proste w przygotowaniu. Stosowane z nim przyprawy nadają mu delikatnego smaku i niezwykłego aromatu, dzięki czemu często gości na naszych stołach. Ma też mniej tłuszczu i zalecane jest osobom dbającym o linię oraz z wysokim cholesterolem. Z powodu dużej zawartości białka jest cenione, jako główny składnik posiłku po treningowego dla sportowców. Zawarte w nim witaminy i mikroelementy tylko uzupełniają listę powodów, dlaczego warto wprowadzić je do diety zamiast mięsa czerwonego. Jeśli drób pozyskiwany jest od hodowców dbających o stan zdrowia ptactwa i karmiących kury wyłącznie ekologiczną paszą, możemy liczyć na pełnowartościowy produkt. Podobnie należy zwrócić uwag, że Firma Drobiarska zachowuje wysokie standardy produkcji i pakowania o czym świadczą posiadane i aktualizowane certyfikaty: HACCP, BRC, IFS oraz BIO. Mięso powinno mieć jasny, różowy kolor, bez przerostów, zbędnych przebarwień i zażółceń. Elementy z kośćmi nie powinny być połamane, ani powyginane. Świeży produkt ma delikatny zapach i jest sprężysty. Zwracając uwagę na tego typu cechy, mamy pewność, że wybieramy mięso wysokiej jakości.

Jak pakowane jest mięso w firmie drobiarskiej?

Głównymi klientami tego typu firmy są zazwyczaj sklepy mięsne, sklepy spożywcze, bary i restauracje, które mają różne zapotrzebowania. Jednym z popularnych produktów jest kura mrożona w całości, która może występować w bloku 10 kg i mrożona jest w temperaturze do -18 stopni Celsjusza. To dobre rozwiązanie dla restauracji oferujących typowe dania kuchni polskiej, gdzie kura pieczona w całości jest daniem popisowym. Drugą popularną kategorią jest filet z piersi, na przykład pakowany po 15 kg. Może być mrożony bez folii, co minimalizuje kontakt mięsa z tworzywem sztucznym. To oferta skierowana do sklepów mięsnych, w których jest to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Do dyspozycji jest też mięso z nogi bez skóry i kości, skrzydła z kury czy ćwiartki tylne z kury.