Komunia Święta to wydarzenie ważne w życiu dziecka. Pierwszy raz to właśnie nasza pociecha staje się „gospodarzem” uroczystego obiadu i wieczoru po ceremonii  w kościele. Jak zatem zorganizować pod kątem kulinarnym takie rodzinne spotkanie, aby sprostać wymaganiom gości, wśród których znajdzie się  z pewnością wiele dzieci? Można skorzystać z oferty Baru Mlecznego Stągiewna.

Poczęstunek kawowy z deserami

Po Mszy Świętej, która jest najważniejszą częścią dnia Komunii, najczęściej rodzina, przyjaciele i zaproszeni znajomi udają się na salę restauracyjną, bądź do domów – coraz częściej uroczystości są organizowane np. w ogrodach pod specjalnymi namiotami. To wtedy pierwszym zadaniem organizatora jest przygotowanie poczęstunku kawowego. Podczas niego warto nie tylko proponować małą czarną, czy herbatę zieloną. Warto postawić na kawę mrożoną lub po prostu latte. Nie zapomnij również o lemoniadzie, a także wysokiej klasie oranżadzie! „Sezon” Komunii odbywa się bowiem od maja do lipca, a to jedne z najgorętszych miesięcy w roku.

Na jakie desery warto zaś postawić? Najlepiej wybierać dwa lub trzy typy. Nie liczy się bowiem przepych, ale unikalny smak, który goście będą mogli odkryć. Warto zatem wybierać takie jak sernik domowy z brzoskwiniami i wiśniami w żelu lub w wersji z polewą czekoladową i migdąłami. Takie desery serwuje Bar Mleczny Stągiewna z Gdańska. Oferuje też jabłecznik z wiórkami kokosowymi.

Obiad – szwedzki stół, czy gotowe dania?

Zarówno przy wersji cateringu pod namiot bankietowy, jak i przy cateringu na sali restauracyjnej najlepiej wybierać opcję szwedzkiego stołu w wersji „na gorąco”. Dania warto zatem tworzyć w wersji mięs na pięknych paterach, a także w formie surówek i dodatków w różnego rodzaju półmisach. Można też zdecydować się na obsługę restauracyjną, czyli dania gotowe, podawane na talerzu. Jakie potrawy warto wybierać na Komunię?

Najlepiej krążyć wokół pomysłów kuchni polskiej i staropolskiej, czyli kuchni „domowej”. Jeśli chodzi o zupę, może być to rosół, żurek tradycyjny czy zupa grzybowa. Oprócz tego warto stawiać na różnego typu mięsa wołowe i drobiowe, zarówno pieczone, jak i smażone – najlepiej w aromatycznych ziołach. W cateringowym menu nie może zabraknąć również bukietów surówek z różnych polskich warzyw, a nawet owoców! Dla dzieci zaś warto przygotować kilka dodatkowych dań. Frytki, mini pizza rolowana, czy naleśniki na słodko to idealne pomysły.

Dlaczego jednak wybierać kuchnię polską, zamiast meksykańskiej, indyjskiej, czy też śródziemnomorskiej. Pierwszym powodem jest tradycja. Warto pielęgnować polskie zwyczaje, zwłaszcza przy takich uroczystościach rodzinnych, jak ważna Komunia Święta. Drugim powodem jest to, że kuchnia polska z pewnością przypadnie do gustu każdemu – nawet wegetarianom! Istotne jednak jest wykorzystanie najwyższych jakościowo produktów. Te zapewnia Bar Mleczny Stągiewna. Jest to lokal zajmujący się organizacją imprez okolicznościowych. Jednakże podstawą jego działalności jest codziennie serwowanie propozycji śniadaniowych i obiadowych wraz z deserami.