Teoretycznie każdy wie, że ryby są zdrowe i powinny regularnie gościć w naszym jadłospisie. Jednak rzeczywistość wygląda zgoła inaczej. W natłoku codziennych obowiązków stawiamy na szybkie i znane potrawy, a nie każdy wie, jak przyrządzić doskonałą rybę, która będzie przepyszna i zachowa swoje prozdrowotne właściwości. Rozwiązanie jest proste. Wybornej ryby posmakujesz w Restauracji i Smażalni Ryb Rybakówka w Gdańsku. 

Dlaczego warto regularnie spożywać ryby? 

Od dawna krążą informacje, że ludzie obecnie spożywają zdecydowanie za dużo mięsa. A to właśnie potrawy rybne powinny częściej gościć na naszych talerzach. Przede wszystkim są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego i łatwostrawnego białka. To także bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które chronią przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Dodatkowo obniżają ciśnienie oraz   poziom trójglicerydów we krwi. Dzięki wysokiej zawartości witamin regularne spożywanie ryb poprawia wygląd skóry, wspomaga funkcjonowanie gałki ocznej, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Mało kto wie, że ryby to także bogactwo składników mineralnych. Selen opóźnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Wapń, magnez i fosfor mają zasadniczy wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jod jest niezbędny dla każdej komórki ciała w ludzkim organizmie.

Po jakie ryby warto sięgać? 

Ryby nie tylko dzielą się na morskie i słodkowodne. Ze względu na zawartość kwasów omega-3 można wyróżnić ryby chude (dorsz, sandacz, tilapia, morszczuk, mintaj, szczupak, flądra) i tłuste (łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź, szprot). Jednak oba rodzaje dostarczą organizmowi niezbędnych składników odżywczych i witamin. Chude bogate są w witaminy z grupy B, a tłuste to doskonałe źródło witamin A, D, E. Niezależnie od tego, jakie ryby preferujesz, wybornie przyrządzone potrawy rybne zjesz w Restauracji i Smażalni Ryb Rybakówka w Gdańsku. 

Co wyróżnia Restaurację i Smażalnię Ryb Rybakówka? 

Zastanawiasz się, dlaczego ryby serwowane w Restauracji i Smażalni Ryb Rybakówka są tak wyborne? Rybakówka to rodzinna firma, która dysponuje własnymi zasobami rybnymi. Wybierając Rybakówkę, możesz mieć pewność, że serwowana ryba została pozyskana ze stawu znajdującego się w pobliżu lokalu w Dolinie Radości lub od sprawdzonych dostawców. Firma zatrudnia doskonałych kucharzy – ich talent w połączeniu ze świeżymi, najwyższej jakości sezonowymi składnikami przekłada się na niepowtarzalny smak. Menu Rybakówki zostało opracowane tak, aby dogodzić każdemu gościowi. Znajdziesz tam potrawy przygotowane z chudych i tłustych ryb, smażone, a także pieczone w piecu. Uwielbiasz oryginalne połączenia i niebanalne smaki? A może stawiasz raczej na tradycyjne receptury? Kuchnia Rybakówki to raj dla tradycjonalistów i odważnych smakoszy rybnych dań.