Dania kuchni indyjskiej są pełne bogatych w składniki odżywcze warzyw. Jednak ich charakterystyczny smak i aromat jest wynikiem dużej ilości dodawanych przypraw. Najpopularniejszą z nich jest curry, która oprócz walorów smakowych, wzbogaca każde danie o cenne dla zdrowia substancje odżywcze o działaniu ochronnym i przeciwbakteryjnym. To także jedno z najbardziej znanych dań kuchni indyjskiej, które serwuje łódzka restauracja Desi Tadka.

Z jakich składników przyrządza się curry?

Curry to jedno z najpopularniejszych dań kuchni indyjskiej, niezwykle smaczne, aromatyczne i sycące. Jego podstawę stanowi sos, w którym nie może zabraknąć takich przypraw jak np.: kurkuma, kumin, kardamon, gorczyca, gałka muszkatołowa czy papryczka chili. W pierwszej kolejności należy podsmażyć przyprawy lub gotową pastę curry na patelni. Kolejnym krokiem jest dodanie warzyw lub mięsa i zalanie ich mlekiem (najlepiej kokosowym) lub śmietanką. Potrawę można zagęścić suszonymi owocami, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami. Gotowe danie podaje się z najczęściej z ryżem, ale można także z kaszą lub makaronem. Przepyszne wegańskie curry z kalafiorem jest jednym ze składników menu Desi Tadka Restauracji Indyjskiej. To godne polecenia do odwiedzenia miejsce na mapie Łodzi, nie tylko dla miłośników indyjskiej kuchni.

Jakie inne dania kuchni indyjskiej oferuje restauracja Desi Tadka?

Specjalnością restauracji są dania kuchni indyjskiej, bazujące na takich roślinach strączkowych jak soczewica i ciecierzyca. W menu lokalu można znaleźć między innymi: zupę z krewetkami, dania z ryżem basmati, indyjskie chlebki naan, trójkątne pierożki – samosy, lamb kebab, palak paneer (indyjski ser gotowany w sosie szpinakowo śmietanowym) oraz wiele innych dań. Kucharz pracujący w Desi Tadka Restauracja Indyjska mówi:

Nasze menu składa się z wielu smakowitych i przygotowywanych z największą starannością potraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Bogactwo smaków i unoszący się w powietrzu aromatyczny zapach curry z pewnością sprawią, że każdy, kto raz nas odwiedzi, z pewnością będzie chciał zrobić to ponownie.

Prowadzenie indyjskiej restauracji to spore wyzwanie. Trzeba nie tylko mieć rozległą wiedzę na temat przygotowywanych potraw, ale także niezwykle wyczucie smaku, tak istotne w pracy kucharza. Desi Tadka Restauracja Indyjska doskonale połączyła oba te aspekty, tworząc wyjątkowo smaczne, ciepło przyjmujące każdego gościa klimatyczne miejsce.