Sushi, czyli tradycyjne japońskie danie, jest niezwykle popularne na całym świecie, w tym także w Polsce. Wpływ na to ma niewątpliwie fakt, że sushi to prawdziwa różnorodność i bogactwo smaków, połączone z wieloma prozdrowotnymi wartościami odżywczymi. Oczywiście wiele zależy tu od wiedzy, doświadczenia i umiejętności osoby przygotowującej sushi, stąd też dania tego typu warto zamawiać w miejscach takich jak restauracja Daruma Sushi z Knurowa.

Jakie są podstawowe rodzaje sushi - pytamy specjalistów Daruma Sushi?

Określanie sushi mianem „surowej ryby z ryżem” to spore uproszczenie, po które sięgają zazwyczaj osoby, które nie miały okazji poznać różnorodności i bogactwa smaków tych dań. Warto zatem mieć świadomość, że sushi przygotowywane przez doświadczonych sushi masterów, takich jak eksperci z restauracji Daruma Sushi, to potrawa, której bazą w zdecydowanej większości przypadków są: zaprawiony ryż, arkusze nori (wodorosty), ryby i owoce morza oraz warzywa. Do tego dochodzą tradycyjne, obowiązkowe dodatki, czyli wasabi, sos sojowy i marynowany imbir. Warto jednak pamiętać, że jak mówi ekspert:

Sushi to danie, które daje wręcz nieograniczone możliwości łączenia różnych składników. Ogromną wagę należy jednak przywiązać tu do rodzaju ryżu, sposobu gotowania i doprawiania go (w Japonii ryż do sushi przyprawia się mirinem, czyli słodkim winem przeznaczonym do gotowania lub aka-zu, tzn. dojrzewającym czerwonym octem). Niezwykle istotny jest także sposób przygotowania i podania poszczególnych odmian dań sushi.

Sushi tworzone i podawane w restauracji Daruma Sushi z Knurowa cechuje ogromna różnorodność, przy czym zamawiając poszczególne rodzaje sushi warto pamiętać różnią się one pomiędzy sobą nie tylko kombinacją składników, ale i sposobem ich podania. W związku z tym wyróżnić można kilka podstawowych odmian sushi, gdzie wymienić należy:

  • nigiri – w tym przypadku z ryżu formowane są podłużne porcje, na których umieszcza się kawałki ryby lub owoców morza, zaś całość, tzn. ryż wraz z rybą, zaciska się cienkim paskiem wodorostu,

  • maki – czyli rolka ryżu z dodatkami, zawinięta w prasowane wodorosty nori i pokrojona na kawałki,

  • hosomaki – najmniejszy rodzaj sushi, stanowiący jednoskładnikową odmianę maki (w środku znajduje się zazwyczaj kawałek ryby lub warzywa z ryżem, zawinięte w wodorosty nori),

  • futomaki – bogatsza wersja hosomaki, gdzie w rolce zawiniętej w nori, oprócz ryżu, powinny znaleźć się przynajmniej cztery składniki, w tym m.in. ryba i różne warzywa,

  • uramaki – czyli tzw. sushi odwrócone (ura po japońsku znaczy odwrócone). W tym przypadku ryż znajduje się na zewnątrz, a wodorosty wraz z dodatkami są w środku rolki. Całość niekiedy pokryta jest ryżem udekorowanym sezamem. Ich odmianą są kaburamaki, czyli uramaki obłożone dodatkową rybą lub warzywami,

  • sashimi sushi – przyrządzane z kilku gatunków ryb krojonych w płaty (bez dodatku ryżu), a następnie układanych w wybrane kształty,

  • temaki – rożki z prasowanych nori wypełnione ryżem i dodatkami.

Jak widać możliwości tworzenia doskonałego sushi jest bardzo dużo, przy czym należy pamiętać, że sushi tworzone w Daruma Sushi to nie tylko smak i różnorodność, ale także najwyższej jakości składniki.

Dlaczego warto jeść sushi?

Składniki sushi, a zwłaszcza ryż, ryby, owoce morza, warzywa itp., to produkty, które są doskonałe w smaku, ale także wyjątkowo wartościowe dla naszego zdrowia. Warto bowiem pamiętać, że ryż stanowiący podstawę sushi jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, szybko dostarczających energię i znalazł on zastosowanie w diecie bezglutenowej oraz lekkostrawnej. Ryby będące głównym składnikiem sushi sprawiają, że jest to potrawa bogata w kwasy OMEGA3, czyli kwasy tłuszczowe chwalone przez dietetyków ze względu na ich dobroczynne działania dla układu neurologicznego i sercowo-naczyniowego. Bardzo zdrowe są również warzywa wykorzystywane w sushi oraz wodorosty nori będące bogatym źródłem witamin, minerałów, białka, węglowodanów oraz jodu. Warto także wspomnieć, że nawet dodatki do sushi, takie jak np. sos sojowy, wasabi czy imbir marynowany, mają właściwości przeciwbakteryjne i przeciwutleniające.

Sushi to wyjątkowe dania o wielu walorach, dające ogrom możliwości tworzenia ciekawych i przepysznych połączeń różnych dodatków, których skosztować warto w miejscach takich jak restauracja Daruma Sushi w Knurowie.