Nowoczesne piekarnie to miejsca zatrudniające od kilku do kilkunastu pracowników. Nie wszystkie procesy są w nich zautomatyzowane, co oznacza, że wiele czynności piekarze wykonują ręcznie. Choć praca w piekarni nie jest uważana za szczególnie niebezpieczną, osoby tam pracujące mają do czynienia, chociażby z wysoką temperaturą i środkami chemicznymi stosowanymi do czyszczenia urządzeń. Zobacz, jak poprawić bezpieczeństwo pracy w piekarni.

Jak poprawić bezpieczeństwo pracy w piekarni?

Niezależnie od tego, ilu pracowników jest zatrudnionych w piekarni i czy jest to duża sieć, czy mała, lokalna firma, należy zadbać o bezpieczeństwo osób w niej pracujących. Przedsiębiorca zobowiązany jest do tego przepisami prawa pracy. Wdrożone działania przekładają się także na efektywność pracy.

  1. Zadbaj o stan techniczny maszyn, a także stosuj osłony w częściach, które są szczególnie niebezpieczne. Regularna konserwacja urządzeń powinna być priorytetem nie tylko ze względu na bezpieczeństwo pracowników, ale i na koszty związane z wymianą nieserwisowanych maszyn.

  2. Zadbaj o sprawną wentylację, która zapewni wymianę powietrza, bilans ciepła i wilgotności oraz ograniczy zapylenie szczególnie wysokie w miejscu, gdzie pracuje się z mąką i pieczywem.

  3. Dobierz pracownikom odpowiednie środki ochrony indywidualnej, takie jak buty antypoślizgowe, półmaski czy rękawice ochronne. Pamiętaj, by egzekwować od pracowników ich używanie.

  4. Pilnuj, by wszystkie prace konserwacyjne oraz czyszczenie maszyn odbywało się przy wyłączonym napędzie urządzeń.

  5. Przeprowadzaj regularne szkolenia z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy wśród pracowników, a także wymagaj stosowania się do tych zasad.

Sprawne maszyny to gwarancja bezpieczeństwa

Co jeszcze możesz zrobić, by pracowało się wydajniej i bezpieczniej? Postaw na sprawdzone maszyny od renomowanych producentów – dzięki nim zwiększysz bezpieczeństwo pracowników, a produkcja będzie szła szybciej i efektywniej. Jednym z producentów maszyn piekarniczych jest firma BakerLink. W ich ofercie znajdziesz takie sprzęty jak automatyczną kwasownię, zaparzacz mąki lub ziaren, drożdżownik i inne.

Bezpieczne warunki pracy zagwarantuje dokładne przeszkolenie każdego pracownika z obsługi maszyn i regularne kontrolowanie, czy korzystają z nich w odpowiedni sposób. Inne sposoby na wzmocnienie efektywności pracy to dodatkowe przerwy dla pracowników, pracujących w mikroklimacie gorącym, a jeśli to możliwe jak największa automatyzacja procesów i eliminowanie ręcznych prac transportowych.