Każda praca niesie ze sobą pewne zagrożenia, które mogą wpływać negatywnie na zdrowie pracowników. Pracodawca ma obowiązek zapewnić bezpieczeństwo w miejscu pracy, co wiąże się ze zmniejszaniem lub całkowitym zniwelowaniem czynników niebezpiecznych.

Z tego artykułu dowiesz się wszystkiego na temat czynników szkodliwych w środowisku pracy.

Czynniki szkodliwe - definicja i podział

Czynniki szkodliwe, które pojawiają się w środowisku pracy to takie, które mają negatywny wpływ na zdrowie lub samopoczucie osoby pracującej w danym miejscu. Zbyt długie wystawienie na działanie takiego czynnika może prowadzić do rozmaitych schorzeń.

Podział czynników szkodliwych wygląda następująco:

  • czynniki chemiczne - zalicza się do nich wszelkiego rodzaju pyły, gazy, a także substancje chemiczne. Mają negatywny wpływ przede wszystkim na układ oddechowy, ale mogą dostawać się do organizmu również przez skórę. Tego typu zagrożenia w środowisku pracy obserwuje się najczęściej;
  • czynniki fizyczne - mówiąc o takich czynnikach, mamy na myśli poziom hałasu, drgania, a także poziom wilgotności, temperaturę i inne czynniki, które wpływają na mikroklimat środowiska pracy;
  • czynniki biologiczne - są to wszelkiego rodzaju organizmy żywe, takie jak bakterie, wirusy czy grzyby.

Laboratorium M-LAB świadczy kompleksowe usługi w zakresie prowadzenia badań środowiska pracy. W ich ofercie znajdują się między innymi pomiary stężenia pyłu, tlenku węgla czy poziomu hałasu.

Jak często należy wykonywać pomiary?

Częstotliwość pomiarów oraz badań środowiska pracy zależy od rodzaju czynników szkodliwych, które mogą w danym miejscu wystąpić. Na przykład, w przypadku czynników chemicznych i fizycznych pomiary przeprowadza się za każdym razem, kiedy zostanie wymieniony sprzęt służący do wykonywania obowiązków zawodowych lub kiedy pojawią się jakiekolwiek zmiany w przeprowadzanych procesach technologicznych. To ważne, ponieważ tego typu różnice mogą mieć wpływ na poziom emisji szkodliwych gazów czy pyłów.

Niezależnie od rodzaju czynników, jakie mogą wystąpić w danym środowisku, pierwsze tego typu pomiary wykonuje się, kiedy zakład pracy rozpoczyna swoją działalność - właściciel przedsiębiorstwa ma na to 30 dni.

To, jak często należy wykonywać pomiary oraz sposób przeprowadzania badań związanych z występowaniem szkodliwych czynników w środowisku pracy jest szczegółowo opisane w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 2 lutego 2011 roku w sprawie badań i pomiarów czynników szkodliwych dla zdrowia w środowisku pracy, które zostało przygotowane na podstawie artykułu 227, paragrafu 2 Ustawy z dnia 26 czerwca 1974 roku - Kodeks pracy.