HACCP, czyli Hazard Analysis and Critical Control Points, to system, który zapobiega naruszaniu bezpieczeństwa żywności. Z kolei norma ISO 22000 jest międzynarodową normą stworzona po to, by zagwarantować bezpieczeństwo łańcucha żywnościowego w skali światowej. Zarówno HACCP, jak i norma ISO 22000 stosowane są w szeroko pojętej branży spożywczej. Jaka jest między nimi różnica?
Jaka jest rola systemu HACCP?
Według definicji, system HACCP to zbiór wzajemnie powiązanych ze sobą procedur mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Na podstawie tego systemu identyfikuje się i ocenia zagrożenia, które owemu bezpieczeństwu mogłyby zagrażać. Jak informuje specjalista z biura konsultacyjno-usługowego Advisory – każda firma, która działa w branży gastronomicznej, przetwórczej lub związanej z produkcją żywności, zobowiązana jest do wdrożenia systemu HACCP. Powinien on być skrojony na miarę potrzeb danego lokalu gastronomicznego lub zakładu produkcyjnego. Dlatego też nie zaleca się korzystania z „gotowców”, które są tanie, ale reprezentują szablonowe podejście do procedur związanych z bezpieczeństwem żywności.
Na czym polega ISO 22000?
Norma ISO 22000:2018 przeznaczona jest dla wszystkich przedsiębiorstw działających w branży spożywczej i paszowej niezależnie od wielkości sektora. Oparta jest o strukturę normy ISO 9001 i zawiera wymagania HACCP. Mówiąc najprościej, norma ISO 22000:2018 ma zagwarantować bezpieczeństwo biologiczne żywności aż do momentu spożycia jej przez człowieka. Z poszanowaniem jej zasad powinien postępować nie tylko np. sprzedawca produktów spożywczych, ale też osoba odpowiedzialna na ich pakowanie, transport czy magazynowanie. Norma ISO 22000:2018 ma więc dużo szerszy zasięg niż system HACCP, ponieważ obejmuje procesy i struktury biznesowe.
Czy wdrożenie normy ISO 22000 jest obowiązkowe?
Jak już wspomniano, system HACCP musi działać w każdym zakładzie, który ma jakikolwiek kontakt z żywnością. Jest to wymóg prawny. Jeśli zaś mowa o normie ISO 22000:2018, to jej wdrożenie nie jest obowiązkowe, ale jest rekomendowane. Wprowadzenie takiej normy do firmy pozwala usystematyzować działania związane z produkcją żywności, pozytywnie wpływa na wizerunek przedsiębiorstwa i pozwala ograniczyć koszty związane z tak zwanym złym wyrobem. Firmom, które mogą się pochwalić certyfikatem ISO 22000, łatwiej też nawiązać długofalową współpracę z kontrahentami. Uznawane są za bardziej wiarygodne, lepiej zarządzane i skupione na dostarczaniu na rynek wyrobów jak najwyższej jakości.