Prężnie rozwijająca się branża opakowań stara się wdrażać w swoje procesy produkcyjne coraz to nowe, bardziej nowoczesne technologie, które oprócz użyteczności i funkcjonalnego zastosowania będą odznaczać się ekologicznością. Takie z pewnością są opakowania papierowe. Na rynku dostępne są również inne rodzaje opakowań, mających szerokie zastosowanie, głównie w branży gastronomicznej, czyli te wykonane ze styropianu. Czym charakteryzują się materiały, z których produkuje się popularne opakowania?

Przyjazny dla środowiska

Mowa tu oczywiście o papierze. To tworzywo, które charakteryzuje przede wszystkim szeroko rozpowszechniany w dzisiejszych czasach aspekt ekologiczny. Wzrost świadomości społeczeństwa spowodowany jest w głównej mierze licznymi kampaniami dotyczącymi ochrony środowiska i używania niezagrażających nadmiernemu zanieczyszczeniu planety materiałów. Przerażające statystyki w odniesieniu do rocznie produkowanych przez jednego człowieka ilości śmieci przyczyniają się do zwiększenia udziału papierowych opakowań, które są biodegradowalne. Jak mówią specjaliści z hurtowni Margraf, papier to surowiec odnawialny, dlatego poddawanie go recyklingowi sprawia, że można wykorzystywać go wielokrotnie, nie szkodząc przy tym środowisku. Cechuje się lekkością i wytrzymałością. Szerokie zastosowanie papierowych opakowań sprawia, że towarzyszą nam w każdej dziedzinie życia. Chodzi tu przede wszystkim o torby z papieru używane podczas zakupów, zamiast tych plastikowych oraz niezastąpione w branży spożywczej. Służą do pakowania i przechowywania pieczywa oraz takich produktów jak mąka, cukier czy bułka tarta. Ten rodzaj opakowań używany jest przez cukiernie oraz branżę gastronomiczną. Papier przepuszcza powietrze i jest bezpieczny dla zdrowia. Warto podkreślić, że tworzywo to wykorzystywane jest do pakowania prezentów. W połączeniu z naturalnym sznurkiem sprawiają wrażenie bardzo prostej i minimalistycznej stylizacji, która jednak wygląda stylowo i klasycznie.

Termoizolacyjny materiał

Styropian znany jest nam głównie z funkcjonalnego zastosowania podczas ocieplania domów. W tym właśnie tkwi sedno, z czym związane są jego kluczowe właściwości. Ze względu na czynnik termoizolacyjny popularność zyskał wśród lokali gastronomicznych, które używają styropianowych opakowań do transportu żywności. Dzięki temu przygotowywane posiłki nie tracą walorów smakowych, są ciepłe i nadają się bezpośrednio do spożycia. Każdemu z nas z pewnością niejednokrotnie zdarzyło się zamawiać jedzenie na wynos, a jego kondycja po dostarczeniu pozostawiała wiele do życzenia. Styropianowe opakowania odporne są na wstrząsy, cechują się  niską chłonnością wilgoci oraz wysokim poziomem szczelności. Oferta hurtowni Margraf obejmuje różnorodność pod względem kształtów i wielkości – są to kubki, pojemniki imitujące miski, boksy posiadające podział na części, co umożliwia spakowanie tam produktów o różnej konsystencji, bez obaw, że się połączą. Opakowania wytwarzane ze styropianu, w postaci popularnych wytłaczanek, służą do przechowywania i sprzedaży jajek.