Mięso wołowe posiada niepowtarzalne walory smakowe. Niestety Polacy bardzo rzadko wykorzystują ten rodzaj mięsa. Kojarzy się ono z wysoką ceną i długim czasem przygotowania. Warto jednak powiedzieć nieco więcej o korzyściach, jakie przynosi jedzenie mięsa wołowego. Szczególnie w przypadku sportowców. Ten rodzaj mięsa stanowi doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a przy tym zawiera bardzo mało tłuszczu. A to tylko jedna z wielu jego zalet.

Dlaczego wołowina jest idealna dla sportowców?

Mięso wołowe stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Co istotne jest ono łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Jak pokazują badania, możemy wykorzystać od 70 do 100% białka zawartego w mięsie wołowym. Dokładny stopień przyswajania zależy od indywidualnych predyspozycji przewodu pokarmowego. Zawartość białka w 100 gramach mięsa zależy od części, z jakiej pochodzi dana porcja. Średnia zawartość białka w 100 gramach wynosi 22 gramy.

Oprócz wysokiej zawartości białka wołowina jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych, które stanowią źródło energii. Wołowina zawiera kreatynę oraz leucynę, która odgrywa istotną rolę w przebiegu procesów anabolicznych. Leucyna ma niebagatelny wpływ na wielkość przyrostu masy mięśniowej. Oprócz tego wołowina zawiera witaminę B1, B6 i B12 oraz fosfor, żelazo i cynk.

Jak arginina i alanina wpływa na nasz organizm?

Arginina i alanina to aminokwasy, które mają niebagatelne znaczenie dla organizmu człowieka. Arginina wpływa na syntezę tlenku azotu oraz tzw. sekrecję hormonu wzrostu. Ma to duże znaczenie dla osób trenujących siłowo, gdyż powoduje pogrubienie włókien mięśniowych i tym samym zwiększenie masy mięśniowej.

Alanina wydatnie wspomaga gospodarkę glukozową. Stanowi doskonałe źródło energii. W przypadku osób trenujących skutecznie chroni przed katabolizmem mięśni. Alanina wykazuje zdolność do wytwarzania cukrów z białka. Dlatego w trakcie treningu może uzupełniać braki energetyczne.

Czym są składniki ergogeniczne zawarte w wołowinie?

Mięso drobne wołowe zawiera również tzw. składniki ergogeniczne, do których zaliczamy kreatynę, L-karnitynę oraz CLA, czyli sprzężony kwas linolowy. Kreatyna powoduje zwiększenie magazynowania fosforanu kreatyny. Dzięki temu sportowcy mają zapewnioną optymalną ilość energii w trakcie treningu. To z kolei przekłada się na większe możliwości siłowe. Ma to duże znaczenie w trakcie budowania masy mięśniowej. L-karnityna ma właściwości antyoksydacyjne. Tym samym wpływa na wytrzymałość w trakcie treningu, przeciwdziała szybkiemu zmęczeniu i przyspiesza regenerację. Sprzężony kwas linolowy to związek, który musimy dostarczać do organizmu, ponieważ nie jesteśmy w stanie samodzielnie go syntezować. CLA jest często stosowany w trakcie odchudzania, gdyż jest bezpieczny i daje widoczne efekty. Ponadto CLA wspomaga układ odpornościowy.

Jak rozpoznać wysokiej jakości wołowinę?

Aby w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości wołowiny, należy wybierać tylko mięso najwyższej jakości. Jak rozpoznać tę jakość? Dobre mięso wołowe posiada intensywny, czerwony kolor. Musi być też lekko wilgotne. Na przekroju mięsa powinien być widoczny tzw. marmurek, czyli przerosty tłuszczu. Nie warto kupować mięsa wołowego, które jest ciemne, posiada ciemniejsze plamy oraz żółto-brązowe przerosty tłuszczu. Kwaśny zapach mięsa może świadczyć o jego zepsuciu.

Spożywanie mięsa wołowego może przynieść wiele zalet. Warto jednak zadbać o dobre źródło wysokiej jakości wołowiny. Hurtownia wołowiny Alimentura z Łodzi specjalizuje się w handlu świeżym i mrożonym mięsem. Działając od 2012 roku, zdobyła pozycję lidera w obrocie wołowiną w handlu krajowym i zagranicznym.