Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że to, co jemy, ma znaczący wpływ na nasz organizm. Pożywienie jest niezbędnym paliwem życiowym i niesłychanie ważnym elementem wpływającym na naszą odporność (układ immunologiczny). Osłabiony organizm pozbawiony witamin nie posiada dobrze działających mechanizmów obronnych, przez co ma mniej szans podczas walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami (wirusy, bakterie). Więc jak się uzbroić? Co jeść, żeby wzmocnić odporność?

Jak wzmocnić odporność?

Przez ostatnie tygodnie dużo mówi się o odporności. Koronawirus, który sparaliżował cały świat, pod pewnymi względami przypomina znaną nam grypę. Jak wiadomo, wzmocniony układ odpornościowy nie daje się tak łatwo przeziębieniom. Więc oprócz odpowiedniej higieny (m.in. dezynfekcja rąk) i unikania skupisk ludzi, warto zadbać także o solidną dietę wzmacniającą odporność.  

Na pierwszy ogień (z czym zapewne zgodzi się większość dietetyków) powinny pójść warzywa i owoce, czyli moc niezbędnych witamin. W kontekście odporności szczególnie powinna zainteresować nas witamina C.

Jakie produkty mają najwięcej witaminy C? Niektóre odpowiedzi mogą być zaskakujące. Na czele tabeli plasują się niewielkie owoce takie jak: czarna porzeczka, rokitnik, dzika róża. Bogata w witaminę C jest również natka pietruszki i… papryka czerwona. Wbrew pozorom cytryny czy pomarańcze nie zawierają tak dużo tego wsparcia odporności. Porównajmy:

  • dzika róża – ok. 1800 mg (!)
  • cytryna i pomarańcza – ok. 50 mg

W tym artykule nie może zabraknąć tzw. warzyw cebulowych, czyli przede wszystkim cebuli i czosnku, które mimo nie zawsze przyjemnego zapachu są wyjątkowo skuteczne podczas walki z bakteriami i grzybami.

Wzmocnienie odporności. Warzywa i owoce to nie wszystko

Świat nie kończy się na warzywach i owocach. Aby wzmocnić odporność, do swojego jadłospisu warto dodać bogaty w probiotyki i aktywne kultury bakterii jogurt naturalny i kefir. Na wzmocnienie płuc dobre są tłuste ryby takie jak łosoś, tuńczyk, śledź lub makrela – zawierają dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i sprawnie radzą sobie ze stanami zapalnymi w organizmie.

Co osłabia odporność?

Powyżej zapoznaliśmy się z produktami, które sprzyjają wzmacnianiu naszej odporności. Teraz czas na nawyki, które niewątpliwie osłabiają nasz układ immunologiczny.

Do głównych błędów zalicza się nieodpowiednia dieta; nadmierne spożywanie jedzenia typu fast food, ale także brak żywieniowe lub nadmiar pokarmów. W zwyczajach żywieniowych, jak właściwie we wszystkim, powinien panować umiar.

Niekorzystnie na naszą odporność wpływa również brak snu. W zależności od osoby nasz wypoczynek powinien trwać od 6 do 8 godzin. Podczas dnia zaś warto zadbać o aktywność fizyczną. Nawet codzienny półgodzinny spacer może znacznie poprawić funkcjonowanie zastanego organizmu.

Na końcu czarnej listy znajdują się używki. To nieprawda, że wysokoprocentowy alkohol potrafi zneutralizować wirusa (np. SARS CoV-2). Z prostego powodu: podawany doustnie dostaje się do naszego układu pokarmowego, a większość koronawirusów atakuje nasze drogi oddechowe. Co do szkodliwości papierosów i narkotyków chyba nikogo nie trzeba współcześnie przekonywać. Te substancje w znaczący sposób upośledzają działanie naszego układu immunologicznego.

Odporność a stres

Kolejnym czynnikiem, który znacznie wpływa na osłabienie odporności, jest stres. Dlatego w tym trudnym okresie warto zadbać o odpowiedni relaks (np. kąpiele w wannie, medytację, dobrą książkę czy zabawną komedię). Przez sytuacje stresujące w naszym organizmie wydziela się kortyzol (nazywany hormonem stresu), który zatrzymuje działanie limfocytów T i działa negatywnie na nasz układ immunologiczny. Jego przeciwnikiem są wzmacniające odporność, krążenie i metabolizm endorfiny (hormony szczęścia), które wydzielają się podczas śmiania. Wnioski proszę wyciągnąć samemu.