Zbilansowana dieta, która ma pomóc w osiągnięciu idealnej wagi, musi być skomponowana z odpowiedniej ilości makroskładników. Układając dietę najczęściej zwracamy uwagę na udział węglowodanów, białka oraz tłuszczów. Zapominamy jednak o ważnym elemencie, jakim jest indeks glikemiczny. Ma on bardzo duże znaczenie dla efektywności opracowanej diety. Warto zatem przyjrzeć się nieco bliżej definicji indeksu glikemicznego.
Czym jest indeks glikemiczny?
Indeks glikemiczny to tak naprawdę rodzaj współczynnika. Określa on jak szybko po zjedzeniu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi, a więc jak szybko dany produkt jest przetwarzany przez nasz organizm. Wartość indeksu glikemicznego to liczba, którą ustala się w odniesieniu do szybkości wzrostu poziomu cukru po spożyciu czystej glukozy. Indeks glikemiczny dla glukozy wynosi 100. Wysoki indeks glikemiczny oznacza szybki skok poziomu cukru. Niski indeks glikemiczny oznacza wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi.
Jak działa indeks glikemiczny?
Dlaczego zbilansowana dieta wymaga uwzględnienia wartości indeksu glikemicznego produktów? Aby odpowiedzieć na to pytanie warto poznać wpływ samego indeksu glikemicznego na nasz organizm. Dostarczając produkty o wysokim IG doprowadzamy do nagłego wyrzutu insuliny do krwi. Jej zadaniem jest obniżenie poziomu cukru we krwi poprzez rozprowadzenie go do komórek. A co jeśli komórki otrzymają więcej cukru, niż są w stanie w danym momencie „przerobić”? Nadmiar jest zamieniany w glikogen i odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Ale to nie wszystko. Wyrzut insuliny powoduje szybki spadek poziomu cukru we krwi. A to z kolei prowadzi do pojawienia się uczucia głodu.
Zupełnie inaczej dzieje się w przypadku spożycia produktów o niskim IG. Powodują one powolny wzrost poziomu cukru. Dzięki temu unikamy nagłego wyrzutu insuliny do krwi. Tempo transportu cukru jest mniejsze co sprawia, że komórki nie mają problemu z jego spożytkowaniem. Nie muszą tym samym odkładać go w formie tkanki tłuszczowej. Zrównoważony wzrost i spadek poziomu cukru nie wywołuje nagłego uczucia głodu. Powolny spadek poziomu cukru wpływa na obniżenie poziomu insuliny. To z kolei aktywuje działanie glukagonu czyli hormonu, który stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej.
Jak skomponować idealną dietę?
Liczba czynników, jakie należy wziąć pod uwagę komponując zbilansowaną dietę, jest bardzo duża. Układając plan dietetyczny należy zwrócić uwagę na:
Kaloryczność produktów
Udział poszczególnych makroskładników
Indeks glikemiczny produktów
Formę przygotowania produktów (obróbka termiczna może zwiększać wartość IG)
Mając tyle zmiennych warto zastanowić się czy nie lepszym rozwiązaniem będzie skorzystanie z pomocy specjalistów i odwiedzenie gabinetu dietetycznego. Specjaliści układający dietę mają ogromną wiedzę na temat łączenia produktów z uwzględnieniem wszystkich, wymienionych wyżej czynników.
Dlatego też dobrym pomysłem jest skorzystanie z oferty firmy Strelmedica, która zasięgiem działania obejmuje Warszawę i nie tylko. Duże doświadczenie w układaniu planów dietetycznych dla sportowców czy też wegetarian daje gwarancję, że diety przez nią tworzoną będą w 100% spełniały nasze oczekiwania. Gabinet Strelmedica oferuje także Indywidualne programy żywieniowe oraz specjalne programy stworzone dla par. Dodatkowo wśród wykonywanych usług znajdziemy wykonywanie badań genetycznych.