Wielki boom na kupowanie środków bakteriobójczych i dezynfekcyjnych trwa. W wielu drogeriach półki z tego typu płynami opustoszały. Nic dziwnego, nie od dziś wiadomo, że środki do dezynfekcji są wyjątkowo skuteczne w zabijaniu różnego rodzaju drobnoustrojów, w tym koronawirusa. W związku z dużym zapotrzebowanie WHO opublikowała przepis na płyn do dezynfekcji dłoni, który przy użyciu odpowiednich składników, można przygotować w domu.
Środki bakteriobójcze i ich rodzaje
Wybierając płyn do dezynfekcji dla siebie, warto wziąć pod uwagę jego zastosowanie, ponieważ na rynku dostępne są różnego rodzaju środki bakteriobójcze. Do najpopularniejszych należą:
- Środki dezynfekujące – skutecznie niszczą drobnoustroje.
- Środki wyjaławiające – skutecznie niszczą mikroorganizmy.
- Środki antyseptyczne – skutecznie niszczą drobnoustroje. Najczęściej stosowane są w kontakcie ze skórą. Przeciwdziałają zakażeniu otwartych ran.
Tego typu środki w formie żeli antybakteryjnych lub chusteczek nawilżonych środkiem dezynfekującym stosowane są przede wszystkim w miejscach, gdzie nie ma dostępu do kranu z wodą i mydła. Skład tego typu produktów opiera się przede wszystkim na alkoholu benzylowym, etylowym lub izopropylowym, którego zawartość wynosi zazwyczaj ok. 80%.
Wiadomo, że alkohol w nadmiernych ilościach może znacznie wysuszać i uszkadzać skórę, dlatego producenci środków bakteriobójczych dodatkowo wzbogacają swoje produkty o składniki łagodzące, takie jak aloes lub gliceryna, które są często dodawane również do kremów do rąk.
Oczywiście, zanim zastosujemy dany preparat, warto dokładnie przeczytać dołączoną do niego informację. Skuteczność i bezpieczeństwo działania produktu zależy od właściwego sposobu stosowania.
Warto pamiętać również, że dokładne umycie dłoni tradycyjnym mydłem w płynie (przez min. 30 sekund) powinno wystarczyć, aby zneutralizować wirusa osłonkowego, jakim jest koronawirus.
Przepis na płyn do dezynfekcji
W związku z informacjami na temat braku płynów do dezynfekcji Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) postanowiła przedstawić przepis, który umożliwi samodzielne przygotowania tego typu środka w odpowiednich proporcjach.
Aby przygotować 10 litrowy płyn do dezynfekcji, należy wcześniej pozyskać podstawowe składniki, takie jak:
- Alkohol etanolowy (96%, 8333 ml) lub alkohol izopropylowy (99,8%, 7515 ml)
- Nadtlenek wodoru (3%, 417 ml)
- Gliceryna (98%, 145 ml) – można wykorzystać również inne substancje zmiękczające i pielęgnujące skórę, jednak muszą być one mieszalne z wodą i alkoholem, nie mogą wywoływać reakcji alergicznych i zwiększać toksyczności.
- Zimna woda – destylowana lub przegotowana
Gdy już mamy wszystkie składniki, możemy rozpocząć przygotowywanie płynu:
- Wlewamy alkohol do szklanej lub plastikowej 10 litrowej butelki.
- Przy pomocy cylindra miarowego dodajemy glicerynę.
- Dolewamy wodę do poziomu 10 litrów.
- Zakręcamy i mieszamy przez potrząsanie.
- Po 72 godzinach płyn jest gotowy do użycia.
Przed użyciem warto sprawdzić stężenie alkoholu w roztworze przy pomocy specjalnego alkoholometra. Następnie rozlać płyn do mniejszych poręcznych pojemników oraz dokładnie podpisać każdy z nich.
Światowa Organizacja Zdrowia zaznacza, że powyżej opisany roztwór powinni przygotowywać przede wszystkim wyszkoleni farmaceuci lub pracownicy laboratorium tam, gdzie jest wyjątkowo potrzebne, czyli w szpitalach, aptekach i innych miejscach opieki medycznej.