Czarny bez to roślina, której kwiaty i owoce mają szereg właściwości leczniczych. Łagodzi objawy przeziębienia, takie jak gorączka czy kaszel oraz wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed infekcjami. Jakie jeszcze są właściwości czarnego bzu? W jaki sposób można go stosować i czy to prawda, że może być trujący? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o czarnym bzie.

Czarny bez – co to za roślina?

Czarny bez jest rośliną pospolitą, która występuje najczęściej w formie rozrastającego się krzewu lub niedużego drzewa. Zakwita w maju i czerwcu, kiedy to na krzewie pojawiają się drobne białe lub lekko żółte kwiaty zebrane w szerokie skupiska. Krzew zaś zaczyna owocować w sierpniu i wrześniu. Owoce czarnego bzu to małe, kuliste, jagody o intensywnej, ciemnofioletowej czy wręcz czarnej barwie. Są mięsiste i lśniące. To właśnie te niepozorne owoce zawierają najwięcej cennych substancji o działaniu przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym.

Czy czarny bez jest trujący?

Należy pamiętać, że surowe owoce czarnego bzu są szkodliwe dla zdrowia. Zawierają bowiem sambunigrynę i prunazynę, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe, objawiające się m.in. nudnościami i wymiotami. Jednak owoce poddane obróbce termicznej poprzez gotowanie oraz suszone owoce są już pozbawione tych związków, a więc można je bezpiecznie spożywać. Kwiaty czarnego bzu nie mają zaś żadnych szkodliwych substancji. Są jadalne i można je wykorzystywać w kuchni i do celów leczniczych.

Właściwości lecznicze czarnego bzu

Kwiaty i owoce czarnego bzu różnią się nieco pod względem zawartości składników odżywczych. Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy, fenolokwasy, sterole, triterpeny, garbniki, sole mineralne i olejki eteryczne. Dzięki temu mają przede wszystkim właściwości napotne, przeciwgorączkowe i przeciwzapalne.

W owocach czarnego bzu znajdziemy natomiast antocyjany, kwasy organiczne, pektyny, witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, garbniki i sole mineralne, takie jak żelazo, potas, sód, wapń i glin. Owoce te nie tylko pomagają w walce z przeziębieniem, łagodząc kaszel i gorączkę, ale także mają właściwości moczopędne, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, a także mają działanie przeciwbólowe.

Czarny bez jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Był wykorzystywany w medycynie ludowej już wieki temu. Obecnie jest składnikiem wielu preparatów zielarskich, dostępnych do kupienia w aptekach i sklepach zielarskich. Jakie są najważniejsze właściwości lecznicze czarnego bzu? Otóż roślina ta przede wszystkim:

  • działa moczopędnie i oczyszczająco,
  • działa napotnie, przeciwgorączkowo i wykrztuśnie,
  • wspiera odporność organizmu,
  • ma działanie przeciwzapalne,
  • działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie,
  • ma właściwości przeciwbólowe, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób reumatycznych, migreny i rwy kulszowej,
  • poprawia stan skóry i łagodzi stany zapalne,
  • wspomaga procesy trawienne,
  • reguluje stężenie glukozy i obniża poziom cholesterolu,
  • jest bogatym źródłem antyoksydantów.

Jak zrobić sok z czarnego bzu?

Czarny bez można wykorzystywać do przygotowania domowych nalewek, soków, naparów czy konfitur. Do robienia przetworów wykorzystuje się zarówno kwiaty, jak i owoce. Sok z czarnego bzu jest bardzo łatwy w przygotowaniu i sprawdzi się jako lek na przeziębienie i zaburzenia trawienia.

Przepis na sok z czarnego bzu:

  1. Dojrzałe, umyte owoce podgrzej w garnku do momentu, aż puszczą sok.
  2. Następnie przetrzyj je na miazgę i przepuść przez gazę.
  3. Zagotuj sok z miodem (w proporcji 1 miarka miodu lub cukru na 10 miarek soku). Możesz dodać także sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.
  4. Sok z czarnego bzu jest już gotowy! Gorącą ciecz rozlej do ciemnych, wyparzonych wcześniej buteleczek i mocno zakręć.

W trakcie przeziębienia można pić 2-3 razy dziennie szklankę soku z czarnego bzu rozcieńczonego gorącą wodą. Można dodawać go również do herbaty, a na wzmocnienie odporności podawać jedną łyżkę soku przed snem.