Źródła poświęcone medycynie naturalnej wskazują, że prawidłowa praca jelita grubego ma ogromny wpływ na funkcjonowanie wątroby, nerek, układu limfatycznego oraz kondycję skóry. Detoksykacja, czyli usunięcie zalegający resztek trawionego pokarmu z tego narządu zapewnia taką możliwość. Jedną z metod oczyszczania jest właśnie zabieg hydrokolonoterapii.

Jak wygląda płukanie jelita grubego?

Za pomocą specjalistycznego urządzenia oraz wziernika jednorazowego doprowadza się do jelita zdezynfekowaną pod lampą UV wodę o odpowiednim ciśnieniu i temperaturze 22-38⁰C. Te parametry są regulowane w maszynie przeznaczonej do zabiegu. Woda przepłukuje organ, a wszelkie szkodliwe substancje, bakterie, grzyby, kamienie żółciowe są usuwane w postaci zawiesiny. Zabieg jest przeprowadzany w obecności lekarza oraz asyście pielęgniarki. Często także towarzyszy temu specjalistyczny masaż okolic brzusznych, aby w celu rozluźnienia narządów i rozprowadzenia wody. Aby mieć pewność, że przebiegnie pomyślnie i bezboleśnie najlepiej udać się do specjalistycznej kliniki. Jedną z nich jest L`ALBA VITA w Warszawie, która jako pierwsza wprowadziła hydrokolonoterapię do swojej oferty.

Kto może skorzystać z zabiegu?

Niektóre źródła podają, że płukanie jelita grubego można wykonywać od 16. roku życia. Najczęstsze wskazania do wykonania zabiegu to między innymi:

  • astma i alergia,

  • miażdżyca i nadciśnienie,

  • depresja, zaburzenia lękowe oraz snu,

  • spadek odporności,

  • prostata,

  • łuszczyca, egzema, trądzik,

  • migreny,
  • zaparcia, wzdęcia, biegunka.

Ponadto hydrokolonoterapia może wspomóc także proces odchudzania. Nie zaleca się jednak jej przeprowadzenia u osób, które cierpią na schorzenia związane bezpośrednio z jelitami lub przechodziły operację tego narządu. Przeciwwskazaniem są także: ciąża, anemia, niewydolność serca, przepuklina brzuszna, marskość wątroby, obfita miesiączka.

Jak się przygotować do hydrokolonoterapii?

Najważniejsza jest zmiana sposobu żywienia na dwa dni przed planowanym zabiegiem. Potrawy powinny być lekkie i warzywno-zbożowe. Wskazane są różne rodzaje kasz oraz oleje lniane, rzepakowe i kokosowe. Równie istotne jest nawodnienie organizmu  poprzez picie herbat ziołowych i zielonych, a także wody z dodatkiem imbiru oraz cytryny.

Ma to wpływ na skuteczność terapii, aby zauważalne było po niej na przykład: odciążenie układu limfatycznego, ustanie wzdęć i zaprać, poprawa odporności, dotlenienie organizmu, a także sprawniejsza praca jelita grubego.

Po zbiegu zalecane jest stosowanie probiotyków przez dwa tygodnie, a także ułożenie nowego planu żywieniowego w porozumieniu z dietetykiem.