Opracowanie diety niemowlęcej zapewniającej właściwą podaż energii i składników pokarmowych wymaga doświadczenia i kompleksowego podejścia do kwestii żywienia. Z pomocą pediatry Danuty Sawickiej z Indywidualnej Specjalistycznej Praktyki Lekarskiej ułożysz jadłospis, który ukształtuje preferencje smakowe malucha i pomoże w metabolicznym zaprogramowaniu organizmu.
Pediatra Danuta Sawicka radzi: jak wygląda żywienie w pierwszych sześciu miesiącach życia?
Pierwsze miesiące życia dziecka są kluczowe dla jego późniejszego rozwoju. Pediatra Danuta Sawicka podkreśla, że w tym okresie kluczowe jest dostarczanie składników odżywczych z mleka matki. Naturalny pokarm zawiera najważniejsze substancje i enzymy wspomagające trawienie, komórki probiotyczne oraz oligosacharydy. Karmienie piersią może być łączone z mlekiem modyfikowanym, niemniej – w miarę możliwości warto oprzeć się na diecie naturalnej. Po ukończeniu przez maluszka szóstego miesiąca życia matka może kontynuować karmienie piersią, jednak konieczne jest wprowadzenie kolejnych elementów diety, które zaspokoją potrzeby organizmu.
Rozszerzenie diety dziecka – kiedy rozpocząć wprowadzanie nowych pokarmów?
Idąc za radą pediatry Danuty Sawickiej, która prowadzi Indywidualną Specjalistyczną Praktykę Lekarską, pokarmy inne niż mleko matki powinny zostać włączone do codziennego jadłospisu, kiedy dziecko potrafi siedzieć z podparciem, jest w stanie kontrolować ruchy głowy i szyi oraz nie usuwa ciał obcych z buzi. Półroczne maluchy posiadają już pewne zdolności motoryczne i zazwyczaj nie mają problemów z jedzeniem łyżką. Wejście na ten etap rozwoju wymaga wprowadzenia podstawowych produktów zapewniających dodatkową energię i składniki pokarmowe m.in. białko, cynk, żelazo oraz witaminy z grupy A, D i E. Warto jednak pamiętać, że działanie to jest kwestią indywidualną. Dlatego warto skonsultować kolejne kroki z pediatrą. Pamiętaj, że zbyt wczesne rozszerzanie diety może nie być korzystne dla malucha.