Ludzkość nie raz już dowiodła, że smakuje jej przetworzona i sztucznie ulepszona żywność. Nic w tym dziwnego, nasze kubki smakowe oraz mózg zwyczajnie lubią smakować, a im bardziej wyraziste smaki i aromaty, tym lepiej, a przyjemność z jedzenia jest większa. Tak więc przemysł spożywczy chętnie sięga po substancje „podkręcające" walory smakowe i zapachowe w postaci różnego rodzaju aromatów.
Aromaty spożywcze – nieodzowny dodatek do żywności
Substancje dodawane do jedzenia w celu poprawienia walorów zapachowych określa się mianem aromatów spożywczych. Są to substancje, które powstają w laboratoriach, a proces technologiczny pozwalający je uzyskać jest ściśle określony normami oraz przepisami, które można znaleźć w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1334/2008 z dnia 16 grudnia 2008 r. „w sprawie środków aromatyzujących i niektórych składników żywności o właściwościach aromatyzujących do użycia w oraz na środkach spożywczych”. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że środki dodawane do produktów, które lądują w ich koszykach oraz lodówkach są bezpieczne dla zdrowia.
Producent musi dołożyć więc wszelkich starań, aby nie wprowadzać swoich klientów w błąd – doskonałym przykładem jest Aromatino, czyli polski producent aromatów spożywczych, który od lat dostarcza wysokiej jakości dodatki do żywności. Aromaty spożywcze pozwalają w niedrogi i skuteczny sposób nadawać jedzeniu pożądany zapach lub wzmacniać ten występujący naturalnie. Substancje zapachowe stosuje się z powodzeniem w wielu dziedzinach przemysłu spożywczego, jak choćby w branży piekarniczej i cukierniczej oraz wędliniarskiej – aromat dymu wędzarniczego może być nawet zdrowszą alternatywą dla prawdziwego dymu z wędzenia, bo nie zawiera szkodliwych substancji zawartych w dymie. Aromaty trafiają też do produktów suchych, czyli do chipsów, chrupek, kawy rozpuszczalnej, a także do napojów.
Rodzaje aromatów spożywczych
W świetle przepisów aromatami spożywczymi nie są: zioła, przyprawy czy herbaty, a więc wszystkie naturalne produkty, które nie uległy przetworzeniu. Substancje aromatyzujące powstają w laboratoriach i można je podzielić na:
- aromaty płynne i proszkowe,
- naturalne, identyczne z naturalnymi oraz w pełni syntetyczne.
Najcenniejsze są oczywiście te pochodzenia naturalnego, które ekstrahowane są bezpośrednio z roślin, owoców czy warzyw. Nie są one poddawane dalszej modyfikacji chemicznej, więc można przyjąć, że są najbardziej przyjazne zdrowiu. Kolejną kategorią są aromaty identyczne z naturalnymi, czyli związki zapachowe powstają w laboratorium, które mają taką samą budowę chemiczną jak odpowiednik naturalny. Najczęściej są one uzyskiwane z naturalnych produktów, ale mających zupełnie inny smak, niż wyjściowy. Dobrym przykładem może być popularna wanilina, której spożywa się na świecie ogromne ilości, więc aby móc dostarczyć konsumentom produkty smakujące „waniliowo”, konieczne było znalezienie tańszego zmiennika dla cennej laski wanilii. Uzyskuje się ją z kwasu ferulowogeo, który znaleźć można…w ryżu.
Ostatnim rodzajem są aromaty spożywcze sztuczne, które w 100% powstają w laboratorium. Najważniejszą kwestią decydującą o tym gdzie zaopatrywać się w aromaty do branży piekarniczej czy cukierniczej jest najwyższa jakość, którą gwarantuje własne laboratorium, dzięki czemu producent może stale czuwać nad składem oferowanych dodatków do żywności.