Uwielbiamy polskie szynki, kiełbasy, kaszanki, wędzonki i pasztety. Nie mają sobie równych, bo są wyborne. Wyjątkowy smak i zapach wyrobów wędliniarskich, pochodzi tylko z Polski. Nie musimy ich chwalić, bo same się obronią. Potrafimy nie tylko produkować wędliny, ale też odpowiednio je wędzić. Mamy oczywiście na myśli wyroby z regionalnych masarni, w tym również górskich.

Dlaczego warto jeść góralskie wędzone wędliny i kiełbasy?

Wędzenie mięsa towarzyszy ludziom od wieków. Jest to jedna z pierwszych metod konserwacji jedzenia, która zresztą cieszy się obecnie ogromną popularnością. Co kraj to obyczaj, więc w każdym regionie wędzi się nieco inaczej. Góralskie wędzonki to kiełbasy, szynki, wędzonki itp. wędzone w tradycyjny sposób, drewnem bukowym. Drewno bukowe i starannie dobrane przyprawy, nadają im niepowtarzalny zapach i smak. Nie ma w nich żadnych zbędnych środków chemicznych, ponieważ to, co jest naturalne, najlepiej smakuje. Na góralskie – podhalańskie przysmaki zjeżdżają się smakosze z całej Polski, bo są wyjątkowo dobre. Dla górali liczy się jakość, więc mięso jest najważniejsze. Dbają o to, żeby zwierzęta były karmione i hodowane, w tradycyjny sposób, jak w firmie Kabanos Kojs Mirosław i Joanna Kojs-Kowalczyk.

Czy mięso wędzone jest zdrowe?

Mięso wędzone jest oczywiście zdrowe, o ile pochodzi z regionalnych masarni. Sposób wędzenia jest tradycyjny, z dziada pradziada, bo w końcu kto jak nie nas przodkowie, najlepiej zna się na wędzeniu? Jednak w każdej masarni wykorzystuje się inne techniki wędzenia, różne drewno do opalania mięsa, przygotowywania kiełbas, szynek, boczków, przypraw itd. Mięso jest miękkie, ma wspaniały tłuszczyk i aromat, a dodane naturalne przyprawy, pozwalają nam się zachwycać. Każdy z nas ma swoje ulubione miejsce zakupu wyrobów. Warto jednak wybrać się na Podhale, by skosztować wyrobów z masarni Kabanos. Góry są najczystszym terenem, więc w jedzeniu zwierząt, przeznaczonych do ubojni, nie ma chemii. Najstarsi górale doskonale wiedzą, że wyroby muszą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Góralskie wędzonki, kiełbasy, pasztety, sery są naprawdę znakomite. Produkowane z pasją, opartą o doświadczenie i góralskie tradycje.

Jak i gdzie kupować wyroby mięsne i wędliniarskie wysokiej jakości?

Wysokiej jakości mięso i wędliny kupimy w wielu miejscach. Najpewniejsze są rodzinne masarnie, które prowadzą też prywatne ubojnie. Istotą jest hodowla i karmienie zwierząt, a następnie przechowywanie mięsa. To daje pewność, że spożywane wyroby mięsne i wędliniarskie, nie zawierają wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników, fosforanów i „E”, które po pewnym czasie spożywania, poważnie nam zaszkodzą. Szkodliwe dodatki do wędlin to np.: azotany i azotyny oraz karagen. Jest więc bardzo ważne, żeby zwracać uwagę na etykiety, ale zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach. Male masarnie, nie stosują sztucznych dodatków, ponieważ ich produkcja jest niewielka, więc nie narzekają na zbyt. Mają stałych klientów i nie muszą przedłużać terminów ważności produktów. Mamy więc pewność, że to, co jemy, jest zdrowe. Mięso ma zdecydowanie lepszy smak, niż pochodzące od dużych zakładów produkcyjnych.