Aromaty spożywcze to produkty szeroko stosowane w wielu sektorach przemysłu spożywczego. Takie dodatki do żywności istotnie wpływają na decyzje konsumentów. Pozwalają na tworzenie towarów, które odznaczają się wyrazistą smakowitością oraz intensywnym zapachem. Firmy produkujące żywność, a w szczególności piekarnie i cukiernie, powinny jednak zaopatrywać się w nie u sprawdzonych producentów, jak Hoffmann Wytwórnia Aromatów Spożywczych.

Zastosowanie aromatów spożywczych

Aromaty spożywcze znajdziemy w większości produktów żywnościowych, ponieważ tego typu substancje sprawiają, że stają się one atrakcyjne dla konsumentów. Uzyskuje się je w drodze procesów fizykochemicznych, chemicznych oraz biotechnicznych. Różnego rodzaju regulacje i przepisy wskazują jednak, że w produkcji żywności stosowane mogą być wyłącznie takie aromaty spożywcze, które nie zagrażają zdrowiu konsumenta, a ich zastosowanie nie wprowadza klienta w błąd.

Aromaty spożywcze od firmy Hoffmann  mogą być stosowane we wszystkich wyrobach spożywczych, których aromatyzowanie nie jest zabronione szczególnymi przepisami. Producent specjalizuje się w szczególności w produkcji aromatów deserowych. Spośród nich można wymienić substancje, po które chętnie sięga branża cukiernicza: aromaty owocowe, orzechowe, waniliowe, śmietankowe oraz czekoladowe, rumowe i cytrusowe.

Aromaty płynne i proszkowe

Doskonale wyposażone laboratorium firmy Hoffmann umożliwia tworzenie aromatów płynnych i proszkowych. W tym pierwszym przypadku, substancje zapachowe rozpuszczone są w specjalnym nośniku, na przykład  glikol 1,2 –propylenowy (E 1520) lub triacetyna (E 1518) lub olej rzepakowy. Wyróżnia się także aromaty, w których rolę nośnika pełni spirytus rektyfikowany. Są to tak zwane aromaty etanolowe, wykorzystywane do produkcji kremów, lodów i wyrobów ciastkarskich, a także przetworów mlecznych i napojów. Specjaliści z przedsiębiorstwa Hoffmann Wytwórnia Aromatów Spożywczych wskazują, że:

Aromaty proszkowe to produkty, w których składniki aromatyczne są zamknięte, podczas  procesu mikrokapsułkowania w otoczce z maltodekstryny i gumy arabskiej. Stosowane są do aromatyzacji produktów sypkich, np. koncentratów deserów, lodów w proszku itp. Doskonale sprawdzą się również w odżywkach dla sportowców czy suplementach diety.

Wszystkie produkty oferowane przez producenta spełniają wszelkie normy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia.  Szeroka oferta firmy umożliwia korzystną współpracę – klienci mają do wyboru szereg wyrobów, które wpłyną korzystnie na walory produktu końcowego, między innymi barwniki spożywcze, a także substancje i preparaty aromatyczne w postaci naturalnych olejków eterycznych.