Jaja kurze to jedne z najchętniej spożywanych produktów spożywczych. Używamy ich niemal codziennie i zjadamy pod wieloma różnymi postaciami. Jajka są niezwykle bogate w wartości odżywcze i zapewniają długotrwałe poczucie sytości, dlatego stanowią cenny składnik zbilansowanej diety. Szczególnym rodzajem tego produktu są jaja wielozbożowe. Czym różnią się od innych jajek? Jakie wartości mają jaja wielozbożowe z Fermy Drobiu Adaszak?

Jaja wielozbożowe a inne gatunki jaj

Hodowla kur może odbywać się na otwartych przestrzeniach albo w systemach zamkniętych. W pierwszym przypadku ptaki mają dostęp do występującej na wybiegach roślinności, podczas gdy w drugim sposób żywienia zwierząt jest w pełni kontrolowany przez hodowcę. Jaja wielozbożowe powstają właśnie dzięki tej drugiej metodzie. Firma Adaszak Ferma Drobiu Tomasz Adaszak specjalizuje się w produkcji jaj klatkowych, oznaczanych symbolem 3. Ma to bezpośrednie przełożenie na sposób hodowli kur, które są trzymane w klatkach i karmione w dokładnie określony sposób. Ptaki otrzymują paszę złożoną z różnych gatunków zbóż, dlatego właśnie znoszone przez nie jajka noszą nazwę wielozbożowych.

Ścisła kontrola nad składem i jakością paszy przekłada się na wpływ diety kur na walory smakowe oraz wartości odżywcze znoszonych przez nie jaj. Ferma Drobiu Adaszak zajmuje się sprzedażą jaj kurzych o rozmiarze XL, które mogą zaspokoić nawet największy głód. Produkty te są zdrowe i cenne dla zbilansowanej diety.

Jaja wielozbożowe jako źródło wartości odżywczych

Jajka kurze wyróżniają się wysoką zawartością wartości odżywczych, dlatego naprawdę warto włączać je do codziennej diety. W produktach pochodzących z Fermy Drobiu Adaszak znajduje się wiele witamin: A, D, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje tam również minerałów takich jak wapń, żelazo, fosfor, cynk, magnez, selen, potas czy jod, a także kwas pantotenowy. Ponadto jajka kurze wielozbożowe składają się z cennego białka w bardzo łatwo przyswajalnej postaci – jego jakość jest tak wysoka, że służy jako wzór do pomiarów zawartości aminokwasów w innych produktach spożywczych.

Co ciekawe, jajka zawierają tak zwany dobry cholesterol oraz lecytynę. Połączenie tych składników zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Okazuje się też, że jaja wielozbożowe na długo zaspokajają apetyt i z tego powodu są bardzo polecane przy odchudzaniu. Spożywanie tych produktów może więc mieć korzystny wpływ na zdrowie bez konieczności rezygnowania ze smacznych, tradycyjnych posiłków.