Sezon na truskawki to idealny moment na kulinarne eksperymenty. W świeżej postaci możemy cieszyć się z nich dosyć krótko, ale nie bez powodów nazywane są owocami lata. Mają w swoim składzie wiele witamin i zawierają niewiele kalorii. Świetnie sprawdzają się w daniach lekkich oraz deserach, choć coraz częściej podaje się je również w wersji wytrawnej. Poznaj smaczne przepisy na potrawy z truskawkami.
Sposoby na wykorzystanie truskawek – pyszne przepisy
Dżem, czyli letnie smakołyki na dłużej
Truskawki to pyszne sezonowe owoce, które można kupić w sklepach spożywczych czy na bazarkach. Aby dłużej móc cieszyć się świeżym smakiem, warto tworzyć na ich bazie różnorodne przetwory. W domowych warunkach najczęściej decydujemy się na przygotowanie dżemu. Stanowi on fantastyczny dodatek do ciast, naleśników czy kanapek. Do jego przyrządzenia potrzebujemy:
- 1 kilogram truskawek;
- 1 cytrynę;
- 250 gramów cukru.
Owoce należy umyć i oczyścić z szypułek. Następnie umieszczamy je w garnku wraz ze słodzikiem i sokiem z cytryny. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje i uzyska odpowiednią konsystencję. Zazwyczaj cały proces trwa około 3 godzin. Dla jego usprawnienia można dodać specjalny zagęstnik. W ten sposób otrzymujemy domowy dżem truskawkowy zdecydowanie szybciej.
Co zrobić z truskawek do picia?
Początek lata jednoznacznie kojarzy się nam z sezonem na truskawki. To również wtedy, pojawiają się zazwyczaj pierwsze upalne dni. Aby ugasić pragnienie, sięgamy w tym czasie po lemoniady. Przepis na jedną z najciekawszych wariacji tego orzeźwiającego napoju przedstawiamy poniżej. Składniki:
- 1 kilogram truskawek;
- 2 cytryny;
- 2 litry wody;
- Dowolny słodzik: cukier puder, syrop z agawy czy miód;
- Dodatki: kostki lodu i listki świeżej mięty;
Do przygotowania lemoniady truskawkowej możesz użyć również mrożonych owoców. Jeśli decydujesz się na świeże, to musisz je najpierw umyć pod zimną wodą i zdjąć z nich szypułki. Następnie należy truskawki zmiksować – najlepiej w blenderze kielichowym i wycisnąć do nich sok z cytryn (można wykorzystać również limonki).
Miksturę warto uzupełnić również wybranym słodzikiem oraz kilkoma listkami świeżej mięty. Do gładkiej pulpy owocowej należy na koniec wlać zimną wodę mineralną. Lemoniadę z truskawek podajemy w szklankach z kostkami lodu.
Przepisy na dania z truskawkami – pierogi
Sezonowe owoce to ciekawy element tradycyjnych potraw. Zastanawiasz się, co można zrobić z truskawek na obiad? Najlepszym pomysłem będzie przygotowanie na ich bazie pierogów. Do zrobienia idealnego ciasta i pysznego nadzienia potrzebujesz:
- Dwóch szklanek mąki pszennej;
- 1 duże jajko;
- 1 szklankę wody;
- 1 łyżeczkę soli;
- 50 g masła;
- 2 łyżki cukru;
- 500 g truskawek;
- Dodatków: śmietany lub jogurtu naturalnego;
Jak zrobić pierogi z truskawkami? Ich podstawą jest elastyczne ciasto. Aby je przygotować, należy do miski wsypać mąkę, dodać jedno jajko oraz roztopione i przestudzone masło. Całość uzupełniamy również solą i wodą. Ciasto należy mieszać i wyrabiać do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe warto odłożyć na 30 minut do lodówki.
W tym czasie należy przygotować truskawkowe nadzienie. Owoce odpowiednio oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie umieszczamy je na wyciętych z rozwałkowanego ciasta kółkach. Pierogi składamy na pół i sklejamy boki, aby farsz nie wypadł podczas gotowania. W kolejnym kroku gotowe pierożki umieszczamy w gotującej się wodzie. Wyjmujemy je po 4 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Warto podawać danie z posłodzoną śmietaną lub jogurtem.
Deser z truskawkami
Sezonowe owoce to idealny dodatek do wszelkich babeczek czy ucieranych placków. Szczególnie dużą popularnością cieszy się drożdżowe ciasto z truskawkami. Odpowiednio przygotowane jest wilgotne w środku i ma zwartą konsystencję. Można je przechowywać w lodówce nawet przez tydzień. Przepis na tradycyjną wersję zawiera poniższe składniki:
- 50 g drożdży;
- 200 ml mleka;
- 3 jajka;
- 500 g mąki;
- 100 g masła;
- 1/2 szklanki cukru;
- 400 g truskawek;
Na początku należy zalać drożdże ciepłym mlekiem i dodać do nich łyżeczkę cukru i mąki. Wymieszany rozczyn należy odstawić na ok. 30 minut. W tym czasie warto pokroić truskawki na ćwiartki. W następnym etapie przesiewamy do miski mąkę, a w jej środku umieszczamy zaczyn i mieszamy całość. Po pewnym czasie dodajemy masło, jajka, cukier oraz szczyptę soli. Całość należy miksować przez około 10 minut. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy i wciskamy do niego pokrojone owoce. Truskawkowe ciasto drożdżowe pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sprawdź również przepisy na odchudzające koktajle.