Historia tego niezwykłego ciasta sięga już starożytnych czasów. O ogromnej popularności może świadczyć fakt, że na jego cześć powstało nawet międzynarodowe święto, które obchodzimy 30 lipca. Sernik, bo o nim mowa posiada tak wiele odmian, że sprawdza się zarówno na letnie upały, jak i w zimowe wieczory. Poznaj najciekawsze fakty na temat uniwersalnego wypieku. Zainspiruj się pysznymi przepisami na serowy przysmak.

Historia sernika w Polsce i na świecie

Mimo że z roku na rok powstają coraz to nowe wariacje i odmiany sernika, to wypiek znany jest już od wieków. Mocno zakorzenił się w polskiej tradycji kulinarnej, choć na nasze stoły trafił dopiero za sprawą Jana III Sobieskiego. W nieco innej niż obecnie formie cieszył się dużą popularnością już w starożytności. Pierwsze opisy na temat przysmaku pochodzą bowiem już sprzed 2 tysięcy lat. W dziele rzymskiego pisarza i polityka Katona Starszego „De Re Rustica” pojawił się przepis na ciasto z białym serem. W czasach Henryka VIII Tudora po raz pierwszy dodano do receptury cukier.

Choć w antycznej Grecji zarezerwowany był dla olimpijczyków, to dziś nie jest polecany przez dietetyków jako stały element jadłospisu przez wysoką kaloryczność i niewielkie wartości odżywcze. W zależności od sposobu przygotowania puszysty sernik będzie miał różną liczbę kalorii. Średnio szacuje się, że 100 g ciasta to nawet 321 kcal.

Słodki deser, choć nie jest dietetyczną przekąską, to wciąż posiada ogromną rzeszę miłośników. Przyjmuje się, że należy do najpopularniejszych i najbardziej lubianych wypieków na świecie. Z tego też powodu 30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika. Jest to jeden z trzech najsłodszych momentów w roku – tuż po święcie czekolady oraz tłustym czwartku.   

Nie tylko pieczony… Czyli różne odsłony sernika

Według różnych szacunków istnieje obecnie ponad 1000 odmian wypieku. Trudno tę liczbę określić, ponieważ w wielu państwach powstają coraz to nowe wariacje. A jak ciasto znalazło się na naszych stołach? Tutaj trop podąża za najpopularniejszym w naszym kraju sernikiem wiedeńskim. Do Polski smakołyk przywiózł król Jan III Sobieski, wracając z udanej odsieczy spod Wiednia.  

Wśród najpopularniejszych rodzajów ciasta wyróżnia się: nowojorski z serkiem śmietankowym, bardzo lekką wersję japońską czy uznany w Niemczech sernik królewski. Przysmak można przyrządzić zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepisy różnią się nie tylko od siebie rodzajem sera (Włosi wykorzystują ricottę, a Grecy fetę), ale również sposobem przygotowania wypieku czy wykorzystaniem rozmaitych dodatków.

Cukier, masło, jaja i biały ser stanowią bazę ciasta. Tradycyjny sernik piecze się w odpowiedniej temperaturze, ale można go również przygotować bez obróbki termicznej lub poprzez gotowanie. Może być serwowany jako samodzielny deser lub w towarzystwie owoców, bakalii, bitej śmietany, lodów, polewy czy sosów. Sama masa nie musi być jasna, ponieważ poprzez różne dodatki będzie przybierać nowe formy. Ponadto, mimo że powszechnie uważa się sernik za ciasto, to wciąż istnieją głosy, że należy przyporządkować deser do tortów lub tart. Powstają również inne wypieki na bazie sera np. seromakowce, kołacze z nadzieniem serowym czy paschy.     

rodzaje serników

Idealny sernik – wskazówki

Zastanawiasz się, jak upiec idealny sernik? Pyszne ciasta można otrzymać w cukierniach i kawiarniach, ale czy można je również samodzielnie przygotować w domu? Choć jest to jeden z najbardziej tradycyjnych wypieków, to trudno znaleźć doskonałą recepturę. Istnieją bowiem zarówno ciężkie i treściwe wersje, jak i te lekkie oraz mocno puszyste. Warto jednak podczas przygotowywania wypieku zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów:

Składniki

  • Twaróg – odgrywa najważniejszą rolę w serniku. To ser odpowiada bowiem za strukturę deseru po upieczeniu. Powinien być zmielony co najmniej dwukrotnie.
  • Jajka – pełnią funkcję spulchniającą ciasto, więc nie może ich zabraknąć. Na 1 kg sera absolutnym minimum są trzy sztuki.
  • Mąka – można zastąpić proszkiem budyniowym lub skrobią ziemniaczaną. Należy dodawać ją z umiarem i w niewielkiej ilości, aby wypiek był bardziej zwarty.
  • Śmietana – chcesz przygotować gładki i kremowy sernik? Dodaj do masy serowej kwaśną śmietanę, kremówkę lub mascarpone.  

Przygotowywanie 

Na dwie godziny przed przystąpieniem do wykonania masy serowej, należy wyjąć składniki z lodówki. Powinny mieć one bowiem temperaturę pokojową. Poza tym nie powinniśmy zbyt długo ucierać ciasta, ponieważ może się niepotrzebnie napowietrzyć.  

Pieczenie

Zastanawiasz się, w jakiej temperaturze piec sernik? 150-170 stopni to optymalny przedział. Można do przygotowania wykorzystać np. kąpiel wodną. Nie należy za to otwierać piekarnika, gdy ciasto znajduje się w środku. Sernik należy studzić stopniowo.  

Przechowywanie

Wypiek powinniśmy trzymać w chłodnym miejscu lub w lodówce. Ciasto można również zamrozić.

Jak zrobić sernik?   

Tak jak zostało już wcześniej wspomniane, istnieje wiele przepisów na sernik. Zwykle jednak podstawa przygotowywana jest w podobny sposób. Aby upiec tradycyjną wersję ciasta, potrzebujemy następujących składników:

  • 1 kg zmielonego twarogu;
  • 6 jajek;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 200 g cukru pudru;
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżka proszku do pieczenia.

Wszystkie produkty przed przystąpieniem do wykonania domowego sernika należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Rozpoczynamy od utarcia masła i stopniowego dodawania cukru pudru oraz żółtek. Następnie na mniejszych obrotach miksera mieszamy masę z twarogiem. Wsypujemy również mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia.

Na koniec delikatnie łączymy całość z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę serową można podawać z kruchym ciastem lub herbatnikami. Pieczemy ją przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Zarumienione ciasto można na koniec posypać cukrem pudrem.

sernik z cukrem pudrem

Sprawdź również, jak przygotować sernik na zimno z brzoskwiniami.