Większość ludzi, odczuwając senność, zmęczenie czy potrzebę zwiększenia koncentracji, sięga w swoim ulubionym lokalu po filiżankę aromatycznej i mocnej kawy. Z kolei Ci, którzy chcą się zrelaksować i uspokoić, zamawiają z reguły kubek herbaty. Jednak czy na pewno osiągną upragniony efekt? Okazuje się, że herbata może pobudzać nawet w podobnym stopniu co kawa. Zdziwiony? Sprawdź szczegóły. 

Czy kofeina i teina to inne substancje?

Z pewnością każdy zapytany o składnik kawy odpowiedzialny za efekt pobudzający wskaże kofeinę. I słusznie. Jednak skład herbaty wciąż dla wielu owiany jest pewnego rodzaju tajemnicą. Wiemy, że są przeróżne rodzaje herbat, a jedynie niektórzy zdają sobie sprawę, że herbata zawiera teinę. Chociaż może się wydawać, że kofeina i teina to zupełnie dwie różne substancje, rzeczywistość kolejny raz nas zaskakuje. Okazuje się bowiem, że pod względem chemicznej budowy kofeina oraz teina to ta sami substancja. Różni je natomiast efekt działania na ludzki organizm. Podobnie jest z substancjami pobudzającymi znajdującymi się w yerba mate czy guaranie. Tutaj również mówimy o kofeinie, chociaż występującej pod nazwami mateiny oraz guaraniny. 

Z reguły herbata może oddziaływać na nas słabiej nie ze względu na brak kofeiny, ale głównie dlatego, że w porównaniu do kawy zawiera jej po prostu nieco mniej. Warto jednak mieć świadomość, że nie jest to regułą, a zawartość teiny w herbacie może osiągać poziom kofeiny w kawie. Wspomnieliśmy o działaniu kofeiny i teiny na ludzki organizm. Mimo że teina i kofeina to zasadniczo te same substancje, będą oddziaływać na człowieka w odmienny sposób. Kofeina wchłania się już w żołądku, a jej działanie jest szybkie i krótkotrwałe. Teina ze względu na zawarte w herbacie garbniki może wchłonąć się dopiero w jelitach, a pobudzający efekt odczuwalny będzie później, jednak znacznie dłużej

Jak zaparzyć pobudzającą herbatę? 

Aby herbata zadziałała pobudzająco, szczególnie istotny jest proces parzenia. Warto jednak wiedzieć, że najwięcej teiny, czyli herbacianej kofeiny, zawierają herbaty czarne i zielone. Na kolejnej pozycji plasuje się herbata biała. Z kolei wybierając typ rooibos, możesz mieć pewność, że nie uzyskasz pobudzenia, produkt ten nie jest herbatą i jest tym samym pozbawiony teiny.

Producentem wysokiej jakości herbat o wyjątkowym smaku dedykowanych do segmentu HoReCa jest firma Julius Meinl. Jeśli chcesz, aby herbata zadziałała na Klientów Twojej restauracji lub hotelu pobudzająco, pamiętaj, że należy parzyć ją krótko – do 2-3 minut. Istotna jest także temperatura wody. Najpopularniejszą w segmencie biurowym zieloną herbatę najlepiej zalewać wodą o temperaturze 60-75 stopni Celsjusza, a czarną, owocową czy ziołową sezonowe hity wszystkich kawiarni – 95 stopni.