Mięso wieprzowe jest, zaraz obok drobiu, najpopularniejszym rodzajem mięsa spożywanym w Polsce. Rocznie w Polsce produkuje się aż 2,8 miliona ton wieprzowiny. Mięso jest źródłem cennego białka i innych składników odżywczych. Ale czy spożywanie wieprzowiny jest zdrowe? Czy to mięso warto wprowadzić do naszej codziennej diety? A może lepiej z niego zrezygnować?

Właściwości odżywcze wieprzowiny

Mięso wieprzowe charakteryzuje się średnią wartością energetyczną - w 100 gramach mięsa jest około 140 kcal. Bardziej kaloryczne są tłuste części, takie jak boczek. Mięso wieprzowe ma podobną kaloryczność do mięsa drobiowego. Mięso to nie ma także więcej cholesterolu niż drób.  W mięsie tym znajdują się łatwo przyswajalne aminokwasy, które są dla naszego organizmu niezbędne.

Wieprzowina jest cennym źródłem takich składników odżywczych, jak potas, sód, witaminy z grupy B, witamina A i D oraz żelazo i cynk. Zawartość tych substancji różni się lekko w zależności od tego, o jakiej części tuszy wieprzowej mowa.

Podczas przygotowania wieprzowiny należy zwrócić uwagę na to, aby było ono zawsze dobrze wypieczone lub wysmażone. Nie można przyrządzić krwistych steków z wieprzowiny, ponieważ jedzenie surowego lub niedogotowanego mięsa skończyć się może wirusowym zapaleniem wątroby typu E.

Jak wybrać dobrą wieprzowinę?

Jak mówi nam właściciel ubojni Cezar, mięso wieprzowe jest najlepsze wtedy, kiedy jest świeże i nie pochodzi od starych zwierząt. Jak poznać dobrej jakości mięso wieprzowe? Podczas zakupów należy zwrócić uwagę na:

  • kolor mięsa,
  • zapach,
  • jędrność,
  • ilość tłuszczu.

Jak powinno wyglądać świeże mięso wieprzowe? Przede wszystkim jego kolor powinien być jasnoróżowy. Jeśli mięso wieprzowe ma kolor czerwony, to prawdopodobnie pochodzi ono od starszych zwierząt i może być twarde po przyrządzeniu. Absolutnie nie wybieraj mięsa, które ma sine lub żółte przebarwienia - świadczą one o tym, że mięso nie jest świeże. Świeża wieprzowina nie ma też mocnego zapachu.

Dobrej jakości mięso pochodzące od zwierząt mięsnych będzie bardzo jędrne, nie powinno jednak być mokre. Jeżeli po przekrojeniu z mięsa wypływa woda albo na tacce zbiera się dużo wilgoci - nie jest ono najlepszej jakości.

Podczas zakupu koniecznie zwróć uwagę na to, ile tłuszczu ma mięso. Wieprzowina nie powinna być przerośnięta tłuszczem. Wybieraj raczej chude mięso lub wieprzowinę o marmurkowej strukturze.

Podsumowując - mięso wieprzowe jest zdrowe i pożywne! Aby zapewnić jak sobie jak najwięcej korzyści z jego spożywania, należy wybierać świeżą wieprzowinę ze sprawdzonych źródeł.