Golonka uchodzi od wieków za typowo męski przysmak. Nie brakuje jednak jej wielbicielek wśród płci pięknej. Jest uznawana niestety za niezbyt zdrową potrawę. Stanowi bowiem tradycyjne danie, przygotowywane z tuszy świni domowej. Dietetycy zalecają, aby ograniczyć jej spożywanie. Jednak jej wysoka kaloryczność i tłustość zależy w dużej mierze od przepisu, w jakim postanowimy ją przygotować.

Historia golonki

Polacy kochają golonkę od wieków. To bardzo często pojawiające się danie w kuchni staropolskiej. Często królowało na stołach szlachciców. Nauczyliśmy się ja przyrządzać prawdopodobnie od Niemców, jednak przez lata wypracowaliśmy na nią własne receptury. Do dzisiaj króluje w menu wielu lokali, szczególnie tych, które specjalizują się w kuchni staropolskiej.

Wady i zalety golonki

Dietetycy uważają, że golonka nie jest zbyt zdrowa. Jej sto gramów zawiera prawie trzysta kalorii. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu, nie jest polecana w diecie osoby, która chce się zdrowo odżywiać. Tłuszcz w golonce może też podwyższać cholesterol. Jednak na wszystko jest jakiś sposób. To prawda, że częste spożywanie golonki może negatywnie się przyczynić do naszego zdrowia, jednak przygotowanie jej dwa razy w miesiącu nie powinno przynieść negatywnych skutków. Dobrym sposobem na odchudzenie mięsa jest przygotowanie go na grillu elektrycznym. Warto również odkroić najtłustsze kawałki. Do tego możemy również przygotować potrawę z dużą ilością warzyw, które pozytywnie wpłyną na nasz organizm. Golonka świetnie komponuje się z kapustą, grochem i buraczkami, które są dosłownie bombą witaminową. Warto również się zastanowić nad podaniem jej wraz z surówką z dodatkiem papryki, która zawiera dużo witaminy C, a która pomaga we wchłanianiu się żelaza. Dodatkowo, golonka nie musi być koniecznie z wieprzowiny. Świetnym zamiennikiem będzie również golonka z indyka, która jest zdecydowanie mniej kaloryczna i zdrowsza od jej wieprzowej wersji.

Golonkę z wieprzowiny możemy zamówić w firmie Intesmak. Specjalizuje się ona w wyrobie produktów mięsnych. Kupując od sprawdzonych producentów, mamy pewność, że mięso jest zdrowe, świeże i będzie wspaniale smakować.