Wiele osób będących na diecie walczy z pokusą sięgnięcia po ulubione przekąski i dodatki do potraw, które mogą zniweczyć plany zrzucenia zbędnych kilogramów. Niemniej jednak producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów, którym zależy na zdrowym trybie życia, oferując produkty niskotłuszczowe o roślinnym składzie. To dotyczy również sosów oraz majonezów, które stanowią idealnym zamiennik tradycyjnych wyrobów.

Najważniejszy skład

Nie da się ukryć, że majonez i różne sosy są nieodłącznymi dodatkami wielu potraw w polskiej kuchni, jak również zwykłych kanapek. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ te produkty znacznie poprawiają walory smakowe dań. Niemniej jednak najpopularniejsze marki pod względem składu pozostawiają wiele do życzenia, a ich nadmierne spożywanie z pewnością nie sprzyja naszemu zdrowiu i odchudzaniu. Podstawowy skład klasycznego majonezu to olej, żółtka jaj, musztarda, ocet, woda oraz naturalne przyprawy. Takie składniki, choć w połączeniu nie są zdecydowanie dietetyczne, to jednak nie będą szkodliwe w tak dużym stopniu. Na rynku niestety, nie ma wielu produktów z tak prostym składem, choć niektórzy producenci, tacy jak na przykład firma Strack’s Food Polska, poszli o krok dalej, tworząc Cremajo - majonezy i sosy bez wykorzystania jajek i o obniżonej zawartości tłuszczu.

Na takich produktach mogą skorzystać zarówno osoby pragnące zrzucić nadmiar kilogramów, jak i wegetarianie oraz weganie. Całkowicie roślinny skład Cremajo z wyselekcjonowanych dodatków sprawia, że sos smakuje identycznie jak ten tradycyjny, ale jednocześnie jest o wiele korzystniejszy dla naszego organizmu. Równie często w zawartości takich wyrobów nie znajduje się gluten oraz laktoza, co znacznie poszerza grupę konsumentów.

Mnogość wariantów

Dieta redukcyjna wcale nie musi być monotonna i związana z odmawianiem sobie wielu przyjemności żywieniowych. Oczywiście podstawową zasadą jest zachowanie umiaru oraz zdrowego rozsądku. Wiele wegańskich produktów jest jak najbardziej wskazana dla osób borykających się z nadwagą. Dotyczy to również majonezów w wersji fit oraz sosów stworzonych na jego bazie. W związku z tym wśród Cremajo można odnaleźć zarówno klasyczne wersje o obniżonej zawartości tłuszczu, jak i warianty smakowe, na przykład z dodatkiem chilli, curry lub najpopularniejszy – czosnkowy. To nie tylko świadomy wybór, ale również odpowiedzialny względem środowiska, ponieważ są to produkty w pełni naturalne, bez wykorzystywania produktów zwierzęcych.

Zastosowanie produktu

Dzięki jego różnym opcjom smakowym nadaje się tak naprawdę do wszystkich potraw. Swoim aromatem wzbogaci zarówno sałatki, jak i kanapki. Majonezy oraz sosy wegańskie idealnie sprawdzają się jako uzupełnienie dań obiadowych lub kolacji. Z jego pomocą można z powodzeniem przygotować również tradycyjne świąteczne potrawy. Przede wszystkim produkty są dedykowane dla branży gastronomicznej – barów fast-food oraz restauracji, które w swoich pozycjach menu serwują dania dietetyczne, wegetariańskie oraz wegańskie. Nawet wykorzystanie Cremajo do zwykłych dań mięsnych będzie świetnym wyborem, ponieważ konsumenci nie odczują różnicy w smaku w porównaniu do tradycyjnego majonezu, a jednocześnie będą mogli spożyć zdrowy i wysokiej jakości posiłek.