Jaja to powszechnie stosowany składnik spożywczy, który zawiera wiele wartości odżywczych i jest jednym z podstawowych elementów diety większości ludzi. Jeśli zastanawiasz się, jakie jaja wybrać, być może zainteresuje cię informacja o jajach pochodzących z wolnego wybiegu. W tym artykule postaramy się przybliżyć ich właściwości oraz możliwe korzyści płynące z ich spożywania.

Co to są jaja z wolnego wybiegu?

Jaja z wolnego wybiegu to takie, które pochodzą od kur utrzymywanych na wolnym wybiegu. Oznacza to, że kury mają swobodny dostęp do przestrzeni na świeżym powietrzu, dzięki czemu mogą swobodnie spacerować, grzebać w ziemi i korzystać ze słońca. Tego rodzaju utrzymanie ptactwa sprzyja lepszemu samopoczuciu zwierząt oraz wpływa na jakość produkowanych przez nie jaj.

Wybierając jaja z wolnego wybiegu, wspierasz model produkcji oparty na szacunku dla potrzeb i samopoczucia zwierząt. Kury mają swobodny dostęp do przestrzeni na świeżym powietrzu oraz są utrzymywane w odpowiednich warunkach sanitarnych. Pozwala to na wyraźną poprawę ich jakości życia w porównaniu z kurami utrzymywanymi w klatkach czy nawet w systemie ściółkowym bez możliwości wychodzenia na zewnątrz.

Wartości odżywcze

Jaja z wolnego wybiegu są bogate w wiele wartości odżywczych, które pozostają zbliżone do tych występujących w jajach od kur utrzymywanych w innych warunkach. Zawierają białko, witaminy A, D, E, B12, kwas foliowy oraz minerały takie jak fosfor, selen czy jod. Niektóre badania sugerują jednak, że jaja z wolnego wybiegu mogą mieć wyższą zawartość niektórych składników odżywczych, takich jak witaminy i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3.

Wielu konsumentów twierdzi, że jaja z wolnego wybiegu mają lepszy smak i konsystencję niż te z innych systemów utrzymania ptactwa. Świeże jaja z wolnego wybiegu mają żółtko o intensywnym żółtym kolorze oraz białko o lepszej konsystencji. Może to być efektem dostępu kur do różnorodności naturalnych pokarmów oraz większej aktywności fizycznej, co wpływa na skład i jakość jaj.

Oznakowanie na opakowaniach

Przy zakupie jaj warto zwrócić uwagę na oznakowanie na opakowaniach. Jaja z wolnego wybiegu powinny być odpowiednio oznaczone kodem „1”, który informuje o rodzaju utrzymania kur. Kolejna część kodu to oznaczenie kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny producenta. Dobrze jest także poszukać jaj oznaczonych certyfikatami udzielanymi przez organizacje zajmujące się kontrolą jakości i etyką w produkcji żywności, takie jak RSPCA czy Soil Association.

Jaja od kur z wolnego wybiegu sprzedaje hurtownia spożywcza Hurtex z Warszawy, która od ponad 25 lat prowadzi sprzedaż detaliczną i hurtową. W jej ofercie można znaleźć nie tylko jaja kurze, ale także jaja przepiórcze i inne artykuły spożywcze, w tym makarony jajeczne, makarony zwykłe różnego kształtu, miody smakowe, ryże i kasze. Produkty z hurtowni, które przechodzą rygorystyczne kontrole jakości i pochodzą od sprawdzonych dostawców, trafiają między innymi do zakładów przetwórstwa, hurtowni spożywczych, hurtowni nabiałowych, sklepów, piekarni, cukierni oraz restauracji w całym kraju.