Drób jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa w Polsce. Jest bardzo zdrowe, pożywne, zalecane dla osób z problemami żołądkowymi. Zawiera niewiele kalorii, więc nie przybieramy na wadze. Mięso drobiowe jest smaczne i możemy je przygotowywać na wiele sposobów. Mamy taką możliwość, ponieważ jest kilka gatunków drobiu: kurczaki, gęsi, indyki, kury, kaczki, które do sklepów dostarcza, m.in. Centrum Drobiowe Reg-Drób Regina Strąk.

Dlaczego warto jeść drób?

Drób jest przede wszystkim bardzo zdrowy. Zawiera: pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: A, B1, B2, B5, PP, B6, B12 oraz minerały: żelazo, magnez, cynk, fosfor, selen, potas i siarka. Dzięki bogactwu składników reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga wzrok, poprawia stan skóry, paznokci i włosów; reguluje poziom stresu, wzmacnia serce, kości i zęby oraz ma właściwości antyoksydacyjne. Mięso drobiowe jest uznawane przez lekarzy za produkt wysoce dietetyczny. Zalecane dla osób walczących z nadwagą. Oprócz wartości zdrowotnych ma doskonałe walory smakowe. Z uwagi na kilka gatunków, takich jak: kurcząt, kura, gęś, kaczka oraz indyk, oferowanych przez Centrum Drobiowe Reg-Drób Regina Strąk, potrawy z drobiu można przygotowywać na wiele różnych sposobów. Dzięki czemu nigdy się nie znudzą.

Dobre mięso drobiowe – jak wybrać je w Centrum Drobiowe Reg-Drób Regina Strąk? 

Wybierając mięso drobiowe, warto je powąchać. Jeśli jest świeże, musi mieć delikatny zapach.

Wybierając drób paczkowany, warto czytać etykiety i sprawdzać datę przydatności do spożycia. Opakowanie nie powinno być nienaruszone, ponieważ pod wpływem powietrza, zaczyna się psuć.

– mówi ekspert.

Nie kupujmy produktu, gdy nieprzyjemnie pachnie, bo to oznacza, że jest nieświeże. Należy zwrócić uwagę na wygląd. Zdatne do spożycia ma jasnoczerwony lub różowy kolor. Nie powinno być przede wszystkim sine, blade czy szare. Trzeba kupować lśniące, śliskie i gładkie. Taki drób oferuje właśnie Reg-Drób. Dobrze też, zwrócić uwagę, w jakich opakowaniach jest przechowywane.