Mimo iż większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że owoce i warzywa trzeba myć, część z nich zapomina o tym nawyku. A przecież owoce i warzywa mogą zawierać groźne bakterie czy substancje szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy owoce i warzywa opłukują tylko wodą, inni używają do tego szorstkich szczotek lub mydła. Jak prawidłowo myć owoce i warzywa przed spożyciem? Jakich środków używać? Czy opłukanie wodą zawsze wystarczy?

Mycie owoców i warzyw przed spożyciem

Owoce i warzywa przebywają niezwykle długą drogę, zanim trafią na nasz stół. W międzyczasie mają one kontakt z różnymi bakteriami, które mogą występować podczas procesu pakowania, transportu. W sklepie muszą zostać wyłożone na stoisko, co wiąże się z dodatkowym kontaktem ludzkim. Warto przypomnieć, że bakterie i pasożyty mogą się znajdować na tej samej desce, na której wcześniej leżało surowe mięso. Zwykle nie są to bakterie zagrażające naszemu życiu, co nie zmienia faktu, że trzeba myć owoce i warzywa. Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych dolegliwości i zatrucia. Jeżeli masz taką możliwość, kupuj owoce i warzywa od regionalnych dostawców, w innym przypadku pamiętaj o dokładnym myciu owoców i warzyw.

Jak prawidłowo myć owoce i warzywa?

Sposobów na mycie owoców i warzyw jest naprawdę wiele. Zwykle potrzebne są produkty, które znajdują się w każdym domu. Na samym początku warto umyć owoce i warzywa zimną wodą, która zmyje z nich piasek, ziemię, kurz, resztki liści. Kolejnym krokiem będzie sporządzenie kąpieli w roztworze octu jabłkowego lub innego i wody. Po trwającej 2-3 minuty kąpieli, wyciągnięte warzywa i owoce należy ponownie  opłukać pod bieżącą wodą. Jeżeli chcesz mieć pewność, że produktach nie znajdują się absolutnie żadne bakterie, przygotują kolejną kąpiel, tym razem z użyciem sody. Ostatni etap pozwoli pozbyć się resztek nawozów i pestycydów. Inaczej jednak należy potraktować cytrusy. Przed ich spożyciem trzeba je sparzyć, a następnie wyszorować szczotką.

Skutki niemycia owoców i warzyw

Nie mycie owoców i warzyw może doprowadzić do poważnych komplikacji, np. zatrucia pokarmowego lub zakażenia pasożytami, które najczęściej dotyka dzieci. Skutkami jest zwykle biegunka, skurcze żołądka, wymioty, nudności, ból głowy i ból mięśni. Jak podkreśla specjalista:

Mycie owoców i warzyw jest tak samo ważne, jak ich późniejsze osuszanie. Używanie brudnych środków myjących dodatkowo zmaga prawdopodobieństwo rozwoju bakterii. Pamiętaj, aby świeże i łatwo psujące się produkty przechowywać w lodówce. Dzięki temu przedłużysz ich czas spożycia, a ich smak wciąż będzie ten sam.

Jeśli szukasz wysokiej jakości warzyw i owoców, zapoznaj się z ofertą hurtowni Vege Fresh, z siedzibą w Orszewicach, w województwie łódzkim, która zajmuje się detaliczną oraz hurtową sprzedażą warzyw i owoców polskich i zagranicznych. W asortymencie znajdziesz takie warzywa, jak: marchew, por, cebula, ziemniak, pietruszka, buraki czerwone, seler, brokuł, kalafior, kapusta włoska, pekińska, biała oraz czerwona. Firma oferuje także owoce, takie jak: wiśnie, czereśnie, czy jabłka. Vege Fresh prowadzi też sprzedaż nasion czerwonej kapusty pekińskiej. Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą.