Na każdym weselu powinny pojawić się nie tylko dania główne i przystawki, ale również tort weselny oraz słodki stół. Dzięki tak urozmaiconemu menu goście będą mogli w pełni zadowolić swoje kubki smakowe. Wybór wypieków to jednak niełatwa sprawa, dlatego też warto dowiedzieć się, czym kierować się przy ich wyborze. W przygotowaniu tortu oraz słodkiego stołu pomogą specjaliści z cukierni Słodkie Pokusy z Bydgoszczy.

Tort weselny, czyli słodki gwóźdź programu

Zamówienie tortu weselnego to jednak z tych formalności, które należy dopełnić przynajmniej na kilka miesięcy przed weselem. Zanim jednak przyszli nowożeńcy podejmą decyzję, warto zapoznać się z ofertą kilku cukierni. Dobrym pomysłem jest wybranie się na degustację – dzięki temu narzeczeni będą mogli wybrać wypiek, który trafi w ich gusta. Co więcej, to również doskonała okazja do zasięgnięcia rady u specjalistów, którzy podpowiedzą, jaki tort sprawdzi się w miesiącach letni, a na jaki warto postawić w sezonie zimowym.

O tym, jak powinien smakować wypiek, para młoda z pewnością zdecyduje na podstawie tego, co podpowiadają ich podniebienia. A co z wyglądem słodkiego gwoździa programu? Tutaj również przyszli nowożeńcy mają duże pole do popisu. Torty weselne mogą mieć różne kolory i kształty – od konstrukcji piętrowych, przez ciasta kwadratowe, a kończąc na nietypowych formach kuli czy serca. Wielkość wypieku powinna być dostosowana do liczby gości – szacuje się, że na jednego biesiadnika powinno przypadać około 100 gramów tortu. Jego wygląd powinien natomiast być dopełnieniem motywu przewodniego wesela.

Co jeszcze powinno pojawić się na słodkim stole?

Mimo tego, że to właśnie tort jest gwoździem programu wesela, to jednak na takiej imprezie nie może zabraknąć również słodkiego stołu, na którym pojawią się inne smakołyki. Wielu nowożeńców stawia na klasykę w postaci serników pieczonych i na zimno, szarlotek, makowców czy miodowników. W niektórych rejonach Polski państwo młodzi stawiają również na wypieki regionalne, a więc sękacze czy mrowiska. Latem na stole z łakociami sprawdzą się również lekkie biszkopty z kremem oraz ciasta kruche.

O tym, jakie słodkości sprawdzą się na weselu, warto porozmawiać ze specjalistami z cukierni Słodkie Pokusy. To firma z wieloletnią tradycją, sięgającą już 1993 roku. Specjaliści stawiają na naturalne receptury i sprawdzone przepisy, dzięki którym ich wypieki wyróżniają się wyśmienitym smakiem, ale również atrakcyjnym wyglądem, a przecież nie od dziś wiadomo, że każdy z nas w pierwszej kolejności „je” oczami. Cukiernicy z Bydgoszczy spełnią oczekiwania każdego klienta i dostosują słodkie menu do jego potrzeb – bez względu na to, czy chodzi o przygotowanie ciast na stół weselny, wypieków na imprezę firmową, czy tylko deserów do niedzielnej kawy.