Warzywa i owoce maja różnorodny delikatny smak i aromat, ale są także bardzo zdrowe, głównie z uwagi na fakt, iż składają się głównie z wody z mnóstwem witamin, mikroelementów, a także sporą ilością błonnika. Zalecana ich ilość do spożycia to 3 porcje owoców i 4 warzyw na dzień. Dowiedz się więcej o tym, dlaczego warto jeść warzywa i owoce.

Właściwości odchudzające

Tak jak już wspomnieliśmy, warzywa i owoce zawierają bardzo dużo wody (w granicach 95-98 %), co czyni je niskokalorycznymi produktami. Ponadto mają one także dużo oczyszczającego i regulującego pracę jelit błonnika, a niektóre z nich np. papryka czy cebula należą do tak zwanych ,,termogeników’’, czyli produktów przyspieszających spalanie tłuszczów. To wszystko sprawia, że owoce i warzywa są doskonałymi produktami do spożycia dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy.

Kolorowe kompozycje

Fakt, iż owoce i warzywa są kolorowe także należy do ich zalet, bowiem można z nich robić nie tylko smaczne, ale i estetycznie i apetycznie prezentujące się dania, miłe dla oka.

Źródło cennych witamin

Owoce i warzywa to także źródło cennych witamin takich jak:

  • Witamina A – zawarta w dużych ilościach między innymi w papryce, marchwi czy brokułach
  • Witamin K – skrywająca się w kapuście, szpinaku, sałacie oraz pomidorach
  • Witamina B1 – zawarta w grochu i fasoli
  • Witamina C – w którą obfitują między innymi porzeczki czarne, kiszona kapusta, czerwone, cytrusy czy pomidory
  • Witamina E – której duże ilości odnajdziemy w cebuli, szpinaku, sałacie czy czosnku
  • Witamina B11 – źródłem tej witaminy są z kolei: szpinak, marchew, dynia czy brokuły
  • Witamina B3 – zawarta jest głównie w zielonych warzywach i ziemniakach
  • Witamina B5 – skrywająca się głównie w brokułach
  • Witamina B6 – jej źródłem są przede wszystkim zielone liście warzyw oraz fasola.

Samo zdrowie

Oprócz wspomnianych witamin, błonnika czy właściwości termogenicznych warzywa i owoce maja jeszcze więcej właściwości zdrowotnych takich jak:

  • Zwiększające odporność – takie właściwości chroniące nas przed przeziębieniami mają: czosnek, cebula, maliny czy czarne porzeczki. Czosnek możemy wypijać jako lekarstwo z miodem i mlekiem, a z cebuli, malin lub czarnych porzeczek robić syropy na bazie miodu lub cukru.
  • Zapobiegają nowotworom i przedłużają młodość – a to za sprawą dużej ilości przeciwutleniaczy, które mają działanie zarówno antynowotworowe jak i zwalczające wolne rodniki odpowiadające za starzenie się.

Różnorodne zastosowanie

Warzywa i owoce, tak jak już wspomnieliśmy, są różnorodne i kolorowe. Można je także przyrządzać na wiele sposobów np. jeść na surowo, dodawać do kanapek, koktajli, dań obiadowych, ciast, deserów, gotować, smażyć, piec, grillować, dusić itp. Ponadto, są one składnikiem niemal wszystkich kuchni  świata. To wszystko daje nam naprawdę duże pole do popisu podczas przyrządzania potraw.

Łatwo dostępne

Warzywa i owoce są łatwo dostępne. Można je znaleźć w wielu punktach – w supermarketach, sklepach spożywczych, warzywniakach czy na targach. Polecamy w celu zakupu świeżych warzyw i owoców najwyższej jakości skorzystać z oferty sprawdzonej Hurtowni Warzyw i Owoców Ter- Pol Export – Import mającej swoją siedzibę w Gośniewicach. Firma ta dostarcza produkty na teren całego kraju.