Zdrowe odżywianie w ciągu ostatnich lat zyskuje na popularności. Jak wiadomo, nie chodzi tu wyłącznie o szczupłą sylwetkę, ale w szczególności o stan naszego organizmu. Rośnie świadomość społeczeństwa odnośnie znaczenia produktów naturalnych, takich jak owoce i warzywa, które stanowią źródło cennych składników odżywczych. Szczególnie mówi się o tym, jak bardzo korzystne dla naszego zdrowia jest spożywanie surowych roślin. 

Dlaczego warto jeść surówki?

Surówki i sałatki stanowią prawdziwą bombę witaminową. Takie dania są źródłem mikroelementów, witamin czy też błonnika. Wspierają one nasz układ odpornościowy, ograniczają wzrost komórek rakowych, zapobiegają powstawaniu różnych chorób. Ponadto są lekkie i niskokaloryczne, co przekłada się na wygląd naszej sylwetki. Z uwagi na zawartość błonnika, jesteśmy w stanie za ich pomocą pozbyć się głodu i nie dostarczać przy tym do organizmu żadnych nadprogramowych kalorii. Warto wybierać polskie produkty, które są tanie i dostępne.

Ponadto nie da się ukryć, że surówki są po prostu praktyczne. Możemy z łatwością zabrać ze sobą sałatkę własnoręcznie przygotowaną lub kupioną od sprawdzonego producenta, takiego jak Jar-Do Dorota Kozłowska. Pojemnik z surówką bez problemu zmieści się do plecaka, dzięki czemu możemy przetransportować go do pracy, szkoły lub na wycieczkę. 

Jakie warzywa i owoce są najzdrowsze?

Warto spożywać różne produkty roślinne, jednakże istnieje kilka rodzajów, które wyróżniają się dużą ilością substancji odżywczych, a przy tym nie kosztują dużo. Wśród nich znajdą się takie owoce i warzywa, jak:

  • Marchewki – te warzywa zawierają cenną prowitaminę A, która wspomaga układ odpornościowy, poprawia wzrok i zapobiega pojawieniu się nowotworów; 
  • Kapusta – występuje w wielu polskich potrawach, co jest dużym plusem, gdyż roślina ta jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz substancji mineralnych. Ponadto jest niskokaloryczna;
  • Buraki – stanowią cenne źródło kwasu foliowego, witamin B6, B12, A i C, żelaza, wapnia i magnezu. Ich regularne spożywanie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca czy też choroby Alzheimera;
  • Jabłka – są to niskokaloryczne owoce, lecz zawierają błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu. Ponadto wspomagają trawienie i usprawniają przemianę materii. 

Jak widać, owoce i warzywa powinny stanowić niemal obowiązkowy element codziennej diety każdej osoby. Są źródłem cennych wartości odżywczych i mogą uchronić nas od niebezpiecznych schorzeń.