Do niedawna chleb stanowił podstawę codziennej diety u większości ludzi. Aktualnie często jest z niej wykluczany jako niezdrowy i będący przyczyną nadprogramowych kilogramów. Ponadto, wzrasta popularność diety bezglutenowej, nawet u osób bez medycznych wskazań do jej stosowania. Warto jednak pamiętać, że wbrew pozorom chleb nie tuczy, a tradycyjne wypieki z Piekarni Świt mogą być świetną bazą zbilansowanej diety.
Rola pieczywa w zbilansowanej diecie
Pieczywo niezmiennie jest najlepszym i najłatwiej dostępnym źródłem węglowodanów, czyli energii niezbędnej do funkcjonowania organizmu. Jednocześnie jest to produkt łatwy do przyrządzenia, szeroko dostępny i powszechny. Niezastąpione są również jego walory, jeśli chodzi o szybkość zaspokojenia głodu. Chcąc zadbać o swoją dietę, wcale nie trzeba obawiać się spożywania chleba jako elementu, który będzie miał na nią zły wpływ. Wręcz przeciwnie, zdrowe pieczywo, wypiekane według tradycyjnych receptur w Piekarni Świt to cenne źródło witamin, a przede wszystkim – błonnika. Jak podkreśla pracownik firmy:
W naszej piekarni dobry chleb stawiamy na pierwszym miejscu. Jesteśmy pasjonatami tradycyjnych wypieków, tworzonych jedynie z naturalnych składników.
Jakie pieczywo jest najzdrowsze?
Produkty zbożowe stanowią podstawę zdrowego żywienia. Przy racjonalnym podejściu i wybieraniu dobrych jakościowo wypieków, pełnią one nieocenioną pomoc przy regulowaniu pracy ludzkiego przewodu pokarmowego. Wspomniana jakość odgrywa tutaj kluczową rolę. Wypiek tradycyjnego chleba powinien odbywać się przy użyciu zakwasu, gdyż wtedy to powstają bakterie kwasu mlekowego, która naturalnie występują również w jelitach, regulując ich pracę. Istotną kwestią jest również rodzaj użytej do wypieku mąki. Zdrowszy wybór to chleb z mąki orkiszowej, graham albo razowej. Najmniej wartościowa jest mąka pszenna, co wynika z faktu, iż jest ona oczyszczona. Wybierając pieczywo z dobrej piekarni, nie musimy martwić się o jego negatywny wpływ na naszą dietę.