Niezwykle ważne jest dla zachowania zdrowia i sił witalnych spożywanie produktów żywnościowych i potraw możliwie jak najmniej przetworzonych. Niestety jest to z roku na rok trudniejsze. Zwłaszcza jeśli chodzi o zakup zdrowego mięsa, wędlin czy warzyw i owoców. W sklepie Dziesięć Deko od ponad 20. lat możesz liczyć na wyroby wędliniarskie i mięsa ze sprawdzonego źródła. Czym powinny się wyróżniać dobrej klasy wędliny?

Tradycyjne, regionalne wyroby wędliniarskie

Dobre wędliny można nauczyć się rozpoznawać. Jak wyjaśnia nam ekspert z firmy Dziesięć Deko Sklep Mięso i Wędliny: Jakość wędlin zależy od jej składu. Choć jest to tajemnica Poliszynela to zdaje się zapominamy o tym, stojąc przed ladą i próbując podjąć decyzję, który rodzaj szynki, czy też kiełbasy spełni nasze oczekiwania pod względem smaku, zapachu. Cena za kilogram nie daje żadnej pewności, że produkt, który trafi na stół będzie smaczny. Przede wszystkim trzeba przyjrzeć się strukturze wyrobów. Dobre wędliny nie mają jednolitego koloru, jak ze zdjęcia.

Jak podpowiada nam nasz rozmówca smaczne wyroby wędliniarskie nie będą różowe, tym bardziej nie powinny nienaturalnie „świecić”, sprawiać wrażenie, że fosforyzują. Nie można zapomnieć o składzie. W sklepie Dziesięć Deko, który od 2000 roku zajmuje się detaliczną sprzedażą mięsa i wyrobów wędliniarskich, możesz kupować spokojnie.

Dobre wędliny — sprawdzone receptury

Każdy z produktów w ofercie pochodzi wyłącznie z dużych zakładów mięsnych (Łuków, Sokołów, Tarczyński, Prosiaczek, JBB). Dostępne są tu wędliny zawierające w sobie minimum 80% mięsa o niskim stopniu przetworzenia. Godne uwagi wyroby powinny powstawać według sprawdzonych receptur, to znaczy, że ich skład powinien być maksymalnie prosty. Taki jak wędlin dostępnych we wspomnianym sklepie. Duża lista powinna wzbudzać czujność i niepokoić. Istnieje bowiem duża szansa, że to, co próbujemy kupić jest jedynie wyrobem mięsopodobnym. Niestety zdarza się, że istnieje wciąż spora liczba producentów, którzy z 1 kg mięsa oferują 1,5 kg mięsa.