Na przestrzeni lat powstało wiele mitów na temat jajek. Był czas, że w prasie pojawiały się co rusz to nowe i sprzeczne ze sobą wzmianki między innymi na temat zdrowego limitu w kontekście spożywania tego typu produktów. Dobrze jest więc uporządkować swoją wiedzę na temat jajek, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że zjadamy je praktycznie każdego dnia w różnych wersjach.

Najpopularniejsze mity na temat jajek kontra fakty

Jeden z popularnych mitów na temat jajek mówi, iż dzienny limit dotyczący ich spożywania powinien wynosić 3 sztuki z uwagi na dużą zawartość cholesterolu. To założenie nie jest jednak prawdziwe, bowiem pomimo iż jajka zawierają dość tej substancji (ok. 180 gram na sztukę), to znajduje się w nich też dużo choliny, czyli substancji, która odpowiada za intensywniejsze metabolizowanie cholesterolu. Ponadto, według najnowszych badań wysoki poziom cholesterolu we krwi człowieka w największym stopniu powoduje spożywanie dużych ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukru, a nie samego cholesterolu.

Według kolejnego mitu jajka w ciemnych skorupkach zawierają więcej różnych substancji odżywczych aniżeli te w białych. To twierdzenie także mija się z prawdą, bowiem jak dotąd żadne badania nie potwierdziły związku pomiędzy barwą skorupki a zawartością substancji odżywczych w danym jajku. Podobnie rzecz ma się z nieprawdziwym twierdzeniem, iż jajka jedzone na surowo są najzdrowsze, bowiem podczas gotowania produkty te zachowują znaczną większość substancji odżywczych, więc nie ma potrzeby zmuszania się do spożywania ich tylko i wyłącznie w surowej postaci. Co więcej, w surowych jajkach znajdziemy też dużo antyodżywczego składnika zwanego awidyną.

Jajka — źródło witamin dobrych także na wzrok

Niezaprzeczalnym i oczywistym faktem numer jeden jest to, iż zawsze należy zaopatrywać się w świeże jaja wysokiej jakości od sprawdzonego dostawcy takiego, jak np. firma Ferma Drobiu Dariusz Ptaszek z miejscowości Żegocina, znajdującej się na terenie województwa małopolskiego. Firma ta oferuje najwyższej jakości jajka rozmiarze S, M, L i XL pochodzące od kur z wolnego wybiegu oraz przepiórek. Ferma Dariusza Ptaszka przechodzi regularne kontrole weterynaryjne, dlatego możemy mieć pewność, że nioski są w pełni zdrowe. A wracając do jajek i ciekawostek o nich.

Kolejny znany fakt mówi o tym, że jajka doskonale wpływają na wzrok. Jest to prawda, ponieważ w produktach tych znajdują się duże ilości dobrze przyswajalnej zeaksantyny i luteiny, które zapobiegają zarówno nadwrażliwości oczu, jak i ich degeneracji. Nie jest mitem także powszechne twierdzenie, iż jajka stanowią bogate źródło witamin niezbędnych naszemu organizmowi takich jak m.in. witamina D, A, K, E, B2 czy B12, a także cennych minerałów obejmujących m.in. selen, cynk, żelazo, potas, magnez czy miedź.