Surowce spożywcze mają bardzo szerokie zastosowanie w branży spożywczej. Stosowane są przy produkcji wielu produktów spożywczych, w związku z tym można określić je mianem uniwersalnych. Ich bogate możliwości wykorzystywane są podczas tworzenia napojów, jak również wyrobów mlecznych, cukierniczych czy wędliniarskich. Dodatki spożywcze o odpowiednich właściwościach uzyskiwane są na drodze nowoczesnych technologii i wieloletniego doświadczenia pracowników wytwórni.
Współczesny przemysł spożywczy w dużej mierze wykorzystuje w trakcie produkcji swych wyrobów tak zwane surowce spożywcze. Ich głównym zadaniem jest zdecydowana poprawa wybranych parametrów danego produktu żywnościowego. Oznacza to, że dodatki tego typu przede wszystkim mają właściwości stabilizujące, wypełniające, zagęszczające oraz słodzące. To szerokie spektrum zastosowań pozwala używać ich przy wytwarzaniu wielu artykułów, które finalnie trafiają do każdego domostwa. Najczęściej stosowanymi surowcami spożywczymi są skrobie, maltodekstryny, lecytyny, mąki sojowe pektyny, fosforany czy też koncentraty białek mlecznych.
Rola dodatków do żywności
Dodatki spożywcze w pierwszej kolejności mają poprawić jakość otrzymanego produktu, jak również nadanie mu jak najdłuższej przydatności do konsumpcji. Dzięki stosowaniu surowców posiadających takie właśnie właściwości producent jest w stanie zapewnić klientowi towar o wysokiej jakości i świeżości. W branży spożywczej ma to ogromne znaczenie, ponieważ wszelkie produkt żywnościowe mają tendencję do psucia się, co wiąże się z ich niemożnością do spożycia. Z oferty firm zajmujących się dystrybucją tego typu surowców spożywczych takich jak Agrotrade, korzystają zarówno klienci indywidualni, jak i również poważne przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego.
Popularny dodatek spożywczy
Najczęściej spotykanym surowcem stosowanym podczas produkcji żywności jest skrobia. Zazwyczaj jest ona pozyskiwana z ziaren pszenicy oraz kukurydzy. Składnik ten odznacza się doskonałym wpływem na uzyskiwaną teksturę wytwarzanych produktów, jak również w rewelacyjny sposób wiążę ona wodę. Wielu producentów ceni skrobie za jej właściwości wypełniające, dzięki czemu staje się ona jednym z najlepszych dodatków żywnościowych. Surowiec ten nie posiada w swym składzie żadnych komponentów powodujących reakcje alergiczne bądź choroby na tle metabolicznym. Najczęściej wykorzystywana jest skrobia kukurydziana zwłaszcza w piekarnictwie, mleczarstwie, a nawet w podczas produkcji wędlin. Tym samym pozyskane produkty zyskują doskonałą stabilność w trakcie ich przechowywania oraz doskonałą klarowność.