Flaki to danie, które często pojawia się na stołach polskich rodzin. Są świetnym pomysłem na obiad w gronie najbliższych, a odpowiednio przyrządzone i doprawione spełnią oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dla niektórych osób nazwa dania brzmi zniechęcająco, ale nie brakuje też wielbicieli tej klasycznej i aromatycznej polskiej potrawy.

Flaczki, czyli tradycyjny smak na polskich stołach 

Flaki są od wieków charakterystycznym dla polskiej kuchni daniem. Jest to jeden z najstarszych przysmaków, pojawiających się na stołach. Sposób ich przygotowywania zmieniał się na przestrzeni lat. Dzisiaj możemy spotkać się między innymi z flaczkami wołowymi po warszawsku, które podawane są z pulpetami lub przygotowanymi po francusku, czyli gotowanymi w białym winie i koncentracie pomidorowym. Zawsze jednak kojarzone są przede wszystkim z gęstą zupą, której składnikiem jest pokrojone w cienkie plastry mięso. Chociaż flaki można przygotować z mięs różnego rodzaju, najpopularniejsze są wołowe lub wieprzowe. Te pierwsze jednak są bezpieczniejsze dla naszego organizmu, ponieważ zawierają dużo mniej szkodliwego cholesterolu.

W książkach kucharskich i na stronach internetowych znajdziemy wiele przepisów na flaki. Od najprostszych do tych bardziej skomplikowanych. Często jednak samodzielne przygotowanie potrawy jest czasochłonne. Dlatego tak wiele osób decyduje się na zakup gotowych flaków, które znajdziemy na sklepowych półkach. Danie możemy podać najbliższym od razu po podgrzaniu. Należy jednak pamiętać, aby zawsze sięgać po produkty spożywcze od sprawdzonych i zaufanych producentów. Firma Agro-Food, mająca siedzibę na terenie województwa łódzkiego, zawsze stawia na jakość i satysfakcję klientów, co doceni każdy smakosz flaków wołowych.

Czy warto wprowadzić flaki wołowe do swojej diety?

Warto pamiętać, że pod tą zniechęcającą dla niektórych nazwą, kryje się całe bogactwo składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, jeśli obecne są w naszej diecie. Istotne w procesie przemiany materii białko, niezbędna do funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego witamina B2 czy wapń, który jest elementem budulcowym kości i dba o prawidłową pracę serca, to tylko niektóre z nich. Flaki zawierają również żelazo, które wspiera działanie systemu odpornościowego i kolagen poprawiający wygląd naszej skóry. Nie musimy się też obawiać nadmiernej ilości tłuszczu, bo jest go w tym daniu stosunkowo niewiele. Dodatkową zaletą dla osób dbających o linię jest niska kaloryczność tej potrawy.