Współczesne młyny zbożowe w niczym nie przypominają tego, jak funkcjonowały one na początku swojego istnienia. Choć wiele z nich działa od wielu lat, obecnie większości z nich bazuje na nowoczesnych niemal w pełni zmechanizowanych procesach produkcji mąki, która najpierw trafia na sklepowe półki, a następnie do naszych kuchni. Jeśli jesteś więc ciekawy jak działają nowoczesny młyny, zachęcamy do lektury!

Nowoczesne młyny to w pełni zmechanizowane fabryki mąki

Pierwotnie produkcja mąki odbywała się w młynach napędzanych za pomocą kół wodnych. Dlatego też najczęściej zlokalizowane są one po dziś dzień w pobliżu rzek i innych zbiorników wodnych. Obecnie niemal wszystkie procesy produkcji mąki są realizowane w młynach w sposób zmechanizowany, co pozwala nie tylko przyspieszyć przetwarzanie zboża, ale także polepszyć jakość produktu gotowego. 

Etapy produkcji mąki w młynach zbożowych

Produkcja mąki w nowoczesnych młynach składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest skup ziarna od rolników, a także badanie jego jakości związanej z zawartością białka, glutenu i gęstości. Na tej podstawie pszenica klasyfikowana jest pod względem swojej jakości, a następnie trafia do magazynów. Kolejne kroki to natomiast:

  • dwuetapowe oczyszczanie zboża,

  • przygotowanie odpowiedniej mieszanki przemiałowej oraz jej zwilżanie,

  • mielenie zboża składające się z procesów hartowania i rozczyniania

  • uzyskanie pasażu przez odsiewanie poszczególnych frakcji przemiału zbóż.

Wyprodukowana w ten sposób mąka pszenna poddawana jest w końcowych etapach produkcji badaniom jakościowym oraz pakowana. 

Jakie maszyny wykorzystywane są we współczesnych młynach?

W procesie produkcji mąki realizowanym przez nowoczesne młyny zbożowe, takie jak młyn Jakpol z Gołomina znajdują zastosowanie różnorodne maszyny. Wyróżnia się wobec tego śród nich między innymi:

  • wialnie, tryjery i płuczki wykorzystywane do czyszczenia zbóż,

  • łuszczarki oraz szczotkarki, odpowiedzialne za usuwanie okrywy ziaren,

  • mlewniki, wybielacze rozdrabniające zboże,

  • odsiewacze, pytle, wialnie kaszkowe oraz miałowe oddzielające powstałą mąkę od kaszki.

Dodatkowo transportowanie zarówno surowca, jak i wyrobu gotowego odbywa się w nowoczesnych młynach przy wykorzystaniu przenośników mechanicznych lub pneumatycznych. Dzięki temu przebiega ono sprawnie.