Współczesne młyny zbożowe w niczym nie przypominają tego, jak funkcjonowały one na początku swojego istnienia. Choć wiele z nich działa od wielu lat, obecnie większości z nich bazuje na nowoczesnych niemal w pełni zmechanizowanych procesach produkcji mąki, która najpierw trafia na sklepowe półki, a następnie do naszych kuchni. Jeśli jesteś więc ciekawy jak działają nowoczesny młyny, zachęcamy do lektury!
Nowoczesne młyny to w pełni zmechanizowane fabryki mąki
Pierwotnie produkcja mąki odbywała się w młynach napędzanych za pomocą kół wodnych. Dlatego też najczęściej zlokalizowane są one po dziś dzień w pobliżu rzek i innych zbiorników wodnych. Obecnie niemal wszystkie procesy produkcji mąki są realizowane w młynach w sposób zmechanizowany, co pozwala nie tylko przyspieszyć przetwarzanie zboża, ale także polepszyć jakość produktu gotowego.
Etapy produkcji mąki w młynach zbożowych
Produkcja mąki w nowoczesnych młynach składa się z kilku etapów. Pierwszym z nich jest skup ziarna od rolników, a także badanie jego jakości związanej z zawartością białka, glutenu i gęstości. Na tej podstawie pszenica klasyfikowana jest pod względem swojej jakości, a następnie trafia do magazynów. Kolejne kroki to natomiast:
dwuetapowe oczyszczanie zboża,
przygotowanie odpowiedniej mieszanki przemiałowej oraz jej zwilżanie,
mielenie zboża składające się z procesów hartowania i rozczyniania
uzyskanie pasażu przez odsiewanie poszczególnych frakcji przemiału zbóż.
Wyprodukowana w ten sposób mąka pszenna poddawana jest w końcowych etapach produkcji badaniom jakościowym oraz pakowana.
Jakie maszyny wykorzystywane są we współczesnych młynach?
W procesie produkcji mąki realizowanym przez nowoczesne młyny zbożowe, takie jak młyn Jakpol z Gołomina znajdują zastosowanie różnorodne maszyny. Wyróżnia się wobec tego śród nich między innymi:
wialnie, tryjery i płuczki wykorzystywane do czyszczenia zbóż,
łuszczarki oraz szczotkarki, odpowiedzialne za usuwanie okrywy ziaren,
mlewniki, wybielacze rozdrabniające zboże,
odsiewacze, pytle, wialnie kaszkowe oraz miałowe oddzielające powstałą mąkę od kaszki.
Dodatkowo transportowanie zarówno surowca, jak i wyrobu gotowego odbywa się w nowoczesnych młynach przy wykorzystaniu przenośników mechanicznych lub pneumatycznych. Dzięki temu przebiega ono sprawnie.