Jajka są idealnym źródłem białka i cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Zawierają wszystko to, co potrzebne do życia pod warunkiem, że pochodzą od kur hodowanych w tradycyjny sposób. Niewiele osób kupujących jajka sprawdza pieczątkę na skorupce, a to właśnie w ten sposób można dowiedzieć się, w jakich warunkach hodowana była kura, która je zniosła. Jak rozpoznać świeże jajka? W jaki sposób czytać oznaczenia na skorupce jaj?
Jak rozszyfrować pieczątkę na skorupce?
Pierwsza cyfra na stemplu informuje nas o warunkach w jakich kura była hodowlana zanim je zniosła. Kolejny symbol to litera kraju pochodzenia.
Cyfra 0 - jaja pochodzące z chowu ekologicznego. Kury w ciągu dnia chodzą po podwórku, a na noc zamykane są w kurniku. Jeśli istnieje potrzeba ich dokarmiania to stosuje się pasze z certyfikatem ekologicznym.
Cyfra 1 - kury, które zniosły jaja z takim symbolem hodowane były na wolnym wybiegu. Podobnie jak w przypadku cyfry 0, kury w ciągu dnia chodzą po podwórku, a na noc zamykane są w klatce.
Cyfra 2 - jajka pochodzą z chowu ściółkowego. Ten rodzaj hodowli zakłada, że kury zamknięte są w pomieszczeniach do tego przeznaczonych i karmione są paszą. Mogą swobodnie się poruszać, nie są zamykane w klakach.
Cyfra 3 - jaja pochodzą z chowu klatkowego, który zakłada umieszczanie kur w klatkach. Kury karmione są paszą, która powinna być dobrej jakości, bogata w składniki odżywcze.
Świeżość jajek
Świeże jaja mają matową i chropowatą skorupkę, stare zaś gładką i błyszczącą. Te świeże, po włożeniu do wody opadną na dno, a stare wypłyną na wierzch. Nie tylko wygląd, ale również zapach jaj ma znaczenie. Świeże jaja w przeciwieństwie do tych starszych nie wydzielają nieprzyjemnego zapachu po rozbiciu. Ekspert z przedsiębiorstwa Ju-Mar podpowiada nam w jaki sposób po zakupie jajek sami możemy zadbać o przedłużenie ich świeżości:
Niewiele osób wie, że jaja przechowywane w lodówce tracą wodę, powiększa się ich komora powietrzna, w wyniku czego szybciej się starzeją. Pamiętajmy o tym, że jajka myjemy bezpośrednio przed użyciem, nie wcześniej. Chodzi o to, żeby niepotrzebnie nie usuwać tzw. otoczki mucynowej. Mucyna jest bowiem naturalną barierą, która chroni pory skorupki przed wnikaniem do wnętrza drobnoustrojów. Pozbawienie jaj tej otoczki sprawia, że szybciej się one psują.