Zastanawiasz się nad otwarciem własnej restauracji, baru czy pubu? Z pewnością wiesz, że nie jest to najprostsza rzecz na świecie, ale również nie nazwiemy tego zadaniem niewykonalnym. Oczywiście, pierwszym krokiem jest pomysł, kolejnym otwarcie własnej firmy, a następnie znalezienie odpowiedniego lokalu. Czy na tym można zakończyć? Nie. Konieczne są także odpowiednie sprzęty.

Pomysł na własną gastronomię

Jak już wspominaliśmy wcześniej, najważniejszy jest pomysł. Zastanów się czego brakuje w twojej okolicy, w co warto uderzyć, na co postawić. Zaplanuj wszystko od idealnej dla ciebie lokalizacji, po nazwę restauracji, baru czy pubu. Nie zapomnij także o menu. Konieczne będzie posiadanie pieniędzy „na start”, jako że wynajem lokalu wiąże się nie tylko z czynszem i kaucją, ale także i remontem oraz zakupem wszystkich odpowiednich urządzeń.

Jeśli pomysł już masz, czas na założenie własnej działalności gospodarczej. Jest to nieco skomplikowany proces, ale z pewnością wykonalny. Przygotuj się jednak na sporą ilość papierkowej roboty. Jak już się z tym uporasz, cała reszta będzie znacznie prostsza i szybsza.

Wybór odpowiedniego lokalu

Oczywiście kolejnym krokiem jest wybór odpowiedniego lokalu. Musisz zastanowić się nad swoim budżetem, czyli ile jesteś w stanie przeznaczyć w skali miesiąca na wynajem. W pierwszych tygodniach czy miesiącach twoje zarobki mogą być nieco mniejsze, jako że dopiero zaczynasz. Czasem konieczne będzie wyłożenie jakiejś kwoty z własnej kieszeni. Warto to więc uwzględnić i nie rzucać się od razu na głęboką wodę.

Lokal wybrany - czas na remont. Aby otworzyć własną restaurację, nie możesz zapominać o dopasowaniu miejsca pod swoje potrzeby. Mowa tutaj nie tylko o przemalowaniu ścian, położeniu kafelek czy podłóg, ale także i o zakupie stolików, baru, krzeseł, dekoracji i wszystkiego, co będzie ci potrzebne, aby zrealizować plan w swojej głowie.

Zaopatrzenie, czyli jakie sprzęty wybrać?

Teraz czas na urządzenia, bez których otwarcie własnej restauracji czy innej gastronomi, nie ma żadnego sensu. Co będzie ci potrzebne? Przede wszystkim kuchnie gastronomiczne, patelnie elektryczne i gazowe, piece konwekcyjno-parowe, urządzenia chłodzące, meble ze stali nierdzewnej, zmywarki gastronomiczne, drobny sprzęt kuchenny jak noże czy patelnie. Dodatkowo możesz zdecydować się na zakup kotła warzelnego czy obieraczki do ziemniaków. Otwierając cukiernię czy piekarnie, musisz posiadać także odpowiedni sprzęt.

Zdecydowanie lepszą opcją jest postawić na sprzęt droższy, ale trwalszy. Na tym nie ma co oszczędzać. Jaką firmę wybrać, aby się zaopatrzyć? Naszym faworytem jest firma Gastrotrip ze Szczecina. W ofercie posiadają nie tylko wszystkie niezbędne sprzęty, ale także i serwis techniczny. Pomogą ci zaprojektować kuchni czy zaplecze, a także możesz skorzystać z opcji leasingu, jeśli nie masz na start sporej sumy, którą możesz przeznaczyć na zakup sprzętów.

Teraz gdy masz już wszystko, co niezbędne, pozostaje ci zatrudnienie personelu, zakup produktów do przygotowania konkretnych dań, promocja swojego biznesu zarówno w sieci jak i lokalnie np. poprzez rozdawanie ulotek, a na sam koniec - wielkie otwarcie. Trzymamy kciuki!