Wołowina to jedno z najbardziej wartościowych pod względem odżywczym mięs. Niemniej jednak wielu konsumentów unika tego rodzaju wyrobów w obawie przed trudnością ich przyrządzenia. Nic bardziej mylnego! Kluczem do sukcesu jest bowiem wybór produktu dobrej jakości. Jak to zrobić i na co zwrócić uwagę? Te zagadnienia poruszamy w przygotowanym poniżej tekście.

Miejsce zakupu

Wbrew pozorom ma ogromne znaczenie dla otrzymania dobrej jakości produktów. Z pewnością należy wystrzegać się, a przynajmniej być bardziej ostrożnym wybierając się po mięso do marketu. Bardzo często trafia tam do sprzedaży wołowina świeżo po uboju, gdzie ta nabiera swoich walorów smakowych po około 20 dniach. Tego rodzaju wyroby będą trudniejsze w przygotowaniu, szczególnie dla osób o niezbyt dużym doświadczeniu kulinarnym. Ponadto paczkowane bardzo często odbiegają wyglądem od wzorcowego, świeżego kawałka. Decydując się na zakup wołowiny, zdecydowanie lepiej udać się do sklepów firmowych masarni, takich jak na przykład firma Herold z miejscowości Zblewo. W takich miejscach proces produkcyjny jest kontrolowany na każdym etapie od samego uboju aż po dostarczenie finalnego wyrobu do rąk klienta. W związku z tym można mieć pewność, że produkty będą zawsze świeże i smaczne.

Cechy dobrej wołowiny

Mięso, które nie przeszło procesu sezonowania, czyli dojrzewania na mokro lub sucho powinno cechować się przede wszystkim jasnoczerwoną barwą. W takim przypadku można mieć pewność, że produkt został pozyskany z młodego bydła. Niemniej jednak ciemniejszy kolor nie musi świadczyć o tym, że jest nieświeży, ponieważ wołowina ciemnieje pod wpływem tlenu lub właśnie wspomnianego sezonowania. Można w razie wątpliwości dopytać o szczegóły sprzedawcę. Warto mieć na uwadze, że proces nie zmienia zabarwienia tłuszczu, tak więc w wysokiej jakości wyrobach powinien być jasnokremowy. Zdecydowanie należy dorzucić te partie, w których ma on kolor ciemnożółty lub nawet brązowy. Zdecydowanie łatwiej ocenić świeżość wołowiny po jej sprężystości – ślad po naciśnięciu mięsa nie powinien utrzymywać się długo na jego powierzchni, a tym bardziej nie powinien wypływać z niego mętny sok.

Element tuszy

Sklepy mięsne oferują swoim klientom naprawdę szeroki asortyment pod względem mięsa wołowego. W przypadku chęci zaserwowania potraw z wołowego mięsa mielonego najlepiej sięgnąć po łopatkę lub antrykot. Będą także idealne do gotowania różnych zup, nadając im niepowtarzalny aromat. Z kolei do befsztyków bądź steków trafny zakup do części z grzbietu oraz tylnej części, czyli polędwica, rostbef, jak również udziec. Bardzo dobrze smakuje również odpowiednio przyrządzony gulasz wołowy, a w asortymencie można zakupić już dedykowane do tego i przygotowane partie mięsa.