Wędliny są obecne w jadłospisie większości osób. Nic dziwnego, są doskonałym dodatkiem do kanapek, tostów, czy też służą jako nadzienie rolad mięsnych. Najważniejsze jest rozróżnienie wędlin nafaszerowanych konserwantami od tych naturalnych. W tym artykule dowiesz się, na co konkretnie zwrócić uwagę wybierając się do zakładu mięsnego, czy też supermarketu.

Czym wyróżnia się naturalna szynka?

Wędliny dostępne w supermarketach stają się coraz mniej popularne. Klienci zdecydowanie preferują zakup wyrobów wędliniarskich u sprawdzonego źródła, jakim jest zakład mięsny. Na przykład Zakład Mięsny Waldi to rodzinna firma, która stosuje własne, pilnie strzeżone receptury. Firma do produkcji wyrobów nie używa szkodliwych substancji oraz środków, które mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. Podczas produkcji żywności zachowuje wszelkie wymogi technologiczne, a ich smak wzbogaca naturalnymi przyprawami. Jednak zajmijmy się tym, jak odróżnić sztuczne wędliny od tych naturalnych. Pierwszy aspekt, jaki się nasuwa każdemu to wygląd. Oczywiste jest, że ładnie wyglądająca szynka, różowa, idealnie zmielona to ta mocno przetworzona. Naturalne wędliny wyróżniają się szarawą barwą oraz niejednolitą strukturą. Kolejną kwestią, na którą również powinieneś zwrócić uwagę podczas wyboru wędliny, jest skład. Im krótszy, tym lepszy. Nie powinno w nich być:

  • aromatów dymu wędzarniczego
  • fosforanów
  • mięsa mechanicznie odkostnionego tzw. mom-u
  • karagenów i pektyn

Trzecią informacją, której nie możesz pominąć, jest zawartość mięsa w 100 g produktu. Im większa, tym lepiej. Dobrej jakości wędlina zawiera minimum 90% mięsa.

Gdzie kupić tradycyjne wędliny?

Tak jak wyżej już napisano, tradycyjne wędliny możesz zakupić w renomowanym zakładzie mięsnym. Jest to jedyne pewne źródło. Wszystkie wędliny dostępne w supermarketach powinny wzbudzać Twoje wątpliwości. Najlepszym rozwiązaniem jest sprawdzanie ich składu oraz rozróżnianie na podstawie wyglądu. Na pewno nie warto wykluczać wędlin ze swojej diety, gdyż dostarczają niezbędnego dla organizmu białka. Jednak spożywając te napakowane chemią, możesz narazić się na szereg skutków ubocznych.  Musisz mieć na uwadze, że tradycyjnie przygotowane wędliny są zdecydowanie droższe. Biorąc pod uwagę aspekty zdrowotne, lepiej kupić te droższe wyroby wędliniarskie, a spożywać je rzadziej, niż kupować tanie, niezdrowe szynki codziennie.