W dzisiejszych czasach każdy punkt gastronomiczny powinien współpracować nie tylko z rzetelnymi dostawcami świeżej żywności, ale również z firmami, które zajmują się odbiorem tłuszczy posmażalniczych. Dlaczego jest to tak istotne? Na czym polega ten proces? Na te oraz inne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule, oraz przybliżymy ofertę firmy Oileco z Warszawy. Miłej lektury!

Dlaczego nie wolno wyrzucać tłuszczy posmażalniczych?

Wyrzucanie zużytego oleju do toalety lub zlewu jest ogromnym błędem. Tłusta ciecz może być przyczyną wystąpienia awarii w kanalizacji, ponieważ schłodzony olej tężeje, tworząc zatory w rurach. W najlepszym wypadku wyrzucanie takich odpadów skończy się jedynie przetykaniem przewodów kanalizacyjnych, w najgorszym zalaniem całego mieszkania i koniecznością remontu. Dlatego nie trudno się domyśleć, że w przypadku lokali gastronomicznych, ilości zużytego oleju jest znacznie więcej niż w prywatnych domach. W związku z tym tak ważną rolę odgrywa skorzystanie z usług firm zajmujących się odbiorem tłuszczy posmażalniczych. Należy zaznaczyć, że wszelkie punkty gastronomiczne zobowiązane są do wyrzucania odpadów pod postacią zużytych tłuszczy właśnie w ten sposób. Niestosowanie się do tej zasady grozi karami za niezgodną z prawem gospodarkę odpadami.

Jak wygląda odbiór tłuszczy posmażalniczych?

Firma zajmująca się odbiorem tłuszczu posmażalniczego, taka jak Oileco z Warszawy, przyjeżdża do wskazanego lokalu gastronomicznego, szczelnie zamyka i zabezpiecza pojemniki z olejem, pakuje je do pojazdu, a w restauracji zostawia puste beczki o pojemnościach od 20 do 120 l na kolejną porcję zużytej cieczy spożywczej. Co ważne, firma musi za każdy razem wystawić kartę przekazania odpadu, która jest potwierdzeniem tego, że tłuszcz posmażalniczy został przekazany zgodnie z prawem i skierowany do utylizacji. Jakie usługi znajdziemy jeszcze w ofercie firmy Oileco? Przedsiębiorstwo zapewnia także czyszczenie separatorów substancji tłuszczowych, które ma na celu zapewnienie ich prawidłowego utrzymania. Koszty takiego czyszczenia zawsze wyceniane są w sposób indywidualny, przy uwzględnieniu wielkości separatora oraz ilości wytworzonego odpadu.

Na koniec pozostaje pytanie, co dzieje się później z olejem posmażalniczym? Otóż odpad oddawany jest do ponownego przetworzenia, znajdując szerokie zastosowanie we współczesnym przemyśle.