Do najpopularniejszych dań na święta zalicza się ryba po grecku. Podobnie jak kapusta z grzybami, barszcz czy śledzie, co roku pojawia się na świątecznych stołach. Najczęściej tę tradycyjną potrawę przygotowuje się z białych ryb bez ości, czyli filetów. Do tego potrzebny jest farsz z wybranych warzyw oraz dowolne przyprawy i dodatki np. musztarda czy ocet. Aby zachowała świeżość, najlepiej przyrządzić ją odpowiednio wcześniej, a potem tylko podgrzać np. w piekarniku. Poniżej znajdziesz przepis i sposoby jej podawania.

Tradycyjny przepis na rybę po grecku

Do wigilijnych dań z ryb, których nie może zabraknąć tego dnia na stole, zalicza się ryba po grecku. Przepis wymaga przygotowania następujących składników:

  • Świeżych lub mrożonych jasnych filetów rybnych. 800 g. Może być dorsz, mintaj, miruna lub morszczuk do kupienia np. w hurtowni ryb.

  • Pietruszki. 150 g.

  • Marchwi. ½ kg.

  • Selera. 100 g.

  • Wrzątku. 3 szklanek.

  • Oleju roślinnego. Może być słonecznikowy lub ryżowy.

  • Ziół i przypraw. Szczypty soli, ½ łyżeczki pieprzu, bazylii, oregano i słodkiej papryki, listka laurowego i 3 sztuki ziela angielskiego.

  • Koncentratu pomidorowego. 100 g.

Dobrze jest dodać też mały por i dużą cebulę. Do ozdobienia przyda się za to pietruszka.

Wykonanie: Rozmroź ryby i osusz. Następnie pokrój na kawałki. Posól i przypraw pieprzem. Obierz warzywa i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Włóż do rondelka i zalej wrzątkiem. Posól, a potem gotuj przez maks. 20 min. Porada: Nie przykrywaj garnka do końca pokrywką! Dorzuć listek laurowy i ziele angielskie. Usmaż filet. Przyprósz mąką (ew. tartą bułką i jajkiem) i smaż częściowo, aż się zazłoci. Odlej ½ szklanki wywaru. Dołącz i rozmieszaj z koncentratem. Przygotuj farsz do ryby po grecku. Pokrój w talarki pora i cebulę. Pozostaw na patelni na oleju, aż się zeszklą. Dorzuć ugotowane warzywa zmieszane z wyciągiem i przecierem pomidorowym. Wymieszaj, a potem zagotuj. Przypraw resztą składników. Przełóż warzywa. Umieść je na usmażonej rybie na talerzu. Odczekaj, aż rybne danie ostygnie, a potem schowaj do lodówki. Drugiego dnia można lekko podgrzać nadzienie, a całość posypać pietruszką. Można również doprawić i polać np. sokiem z cytryny.

Jak podawać danie rybne na święta?

Tradycyjną rybę po grecku na ciepło najlepiej podawać przygotowaną 2-3 dni wcześniej. Równie smaczna będzie podana na zimno z gorącym pieczywem np. bagietką i dodatkiem alkoholu np. wina. Kartofle mogą przytłoczyć jej smak. Najlepiej jednak będzie smakować podana na stole wigilijnym z duszonymi warzywami ułożonymi na naczyniu i np. śledziami. W tym celu należy pokroić drobno pora i odczekać, aż się zeszkli na patelni. Wcześniej należy rozprowadzić na niej 1/5 szklanki oleju. Dodaje się cebulkę oraz starte na grubych oczkach marchewkę i pietruszkę. Zakupione np. w sklepie owocowo-warzywnym warzywa należy wcześniej zetrzeć. Następnie dorzuca się zioła i przyprawy m.in. słodką paprykę, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewa się ½ szklankę wody i miesza. Potem dusi się warzywa na palniku na małej mocy przez maks. 20 min. Dodaje się 4 łyżki przecieru, a potem miesza i podsmaża. Po tym czasie warzywa powinny zmięknąć. Rybę po grecku można spożywać na ciepło i na zimno z papryką, kartoflami czy cynamonem. W wersji klasycznej z pewnością sprawdzi się jako wigilijna potrawa.