Przemysł mięsny stanowi znaczącą część przemysłu spożywczego. Żeby działał sprawnie, a linia produkcyjna nie została przerwana, wymagane jest użycie specjalistycznych maszyn. Powinny one także być nowoczesne, by powstające wyroby pokrywały się ze światowymi standardami. Profesjonalne maszyny dla przemysłu mięsnego i drobiarskiego oferuje warszawskie przedsiębiorstwo Reynpol, która reprezentuje między innymi produkty firmy Karl Schnell.

Komory do rozmrażania mięsa

Istnieje wiele technik rozmrażania mięsa. Niezależnie od zastosowanej metody ważne jest, żeby proces ten prowadzony był w takich warunkach, które zapewnią jak najlepsze odtworzenie pierwotnych cech produktu. Jedną z najpopularniejszych technik rozmrażania surowców mięsnych uprzednio głęboko zamrożonych jest zastosowanie specjalnych komór, które oferuje firma Reynpol. Towary mogą pozostać w opakowaniu lub być poddawane procesowi luzem. Takie kontenery można praktycznie stosować do każdego rodzaju produktu, z możliwością kontrolowania prędkości i jakości końcowego surowca. Dzięki temu można mocno zminimalizować utratę cennych składników.

Automaty do pasztetów

Reynpol sprzedaje także automaty do produkcji pasztetów. Przedstawiciel firmy mówi:

Nasza oferta zawiera mnóstwo specjalistycznych maszyn, wykorzystywanych w szeroko pojętym przemyśle spożywczym. Oprócz automatów do pasztetów przedsiębiorstwa mogą się także zaopatrzyć u nas w homogenizatory, urządzenia do produkcji sera, linie do produkcji emulsji ze skórek wieprzowych i farszu parówkowego oraz wiele innych maszyn.

Dodatkowo przedsiębiorstwo zapewnia montaż i uruchomienie dostarczonych urządzeń oraz serwis gwarancyjny i pogwarancyjny.

Skórowaczki i odbłaniarki

W ofercie sprzedającej profesjonalne maszyny dla przemysłu mięsnego firmy  Reynpol znajdują się również skórowaczki i odbłaniarki. Pierwsze z tych urządzeń służy do mechanicznego zdejmowania skór z tusz zwierząt. Maszyna skonstruowana jest w taki sposób, by łatwo można było ją umyć i tym samym zachować pełną higienę pracy. Natomiast odbłaniarka umożliwia szybkie pozbycie się błon z różnych mięs. Doskonale radzi sobie z płaskimi kawałkami oraz bardziej okrągłymi fragmentami produktów. Obydwa omówione pokrótce sprzęty znajdują zastosowanie zarówno w wielkich przedsiębiorstwach, jak i małych firmach gastronomicznych. To bardzo wydajne urządzenia, do których produkcji zastosowano najbardziej zaawansowane technologie.