Mięso jest podstawowym składnikiem diety wielu osób. Dostarcza przede wszystkim niezwykle cennej witaminy B12, której niedobór może powodować wiele nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu. Wegetarianie oraz weganie, którzy z niego rezygnują muszą dostarczać tę witaminę w formie suplementu. W tym artykule dowiesz się, na jakie rodzaje mięsa warto postawić!

Dlaczego warto jeść mięso? Jakie wybrać?

Mięso powinno być spożywane co najmniej 3-4 razy w tygodniu. Najlepszy sposób na jego przyrządzanie to gotowanie na parze lub standardowo w wodzie. Równie dobrym rozwiązaniem jest długie duszenie na małym ogniu. Nie tylko pozwala to na zachowanie cennych właściwości, ale również nie powoduje tworzenia szkodliwych substancji, które mogłyby powstać podczas smażeniu w głębokim tłuszczu. Wszystkie rodzaje mięsa są niezwykle ważnym źródłem białka w diecie oraz żelaza. Jeżeli decydujesz się na rezygnację z produktów mięsnych, musisz regularnie kontrolować morfologię oraz żelazo, gdyż prawdopodobnie rozwinie się niedokrwistość.

Najczęstszym rodzajem mięsa, które spożywają zarówno dzieci, jak i dorośli jest drób. Jest to mięso chude, zatem polecane jest osobom na diecie. Na drugim miejscu znajdzie się wieprzowina. To z kolei jest mięso czerwone, mimo że jest nieco mniej polecane, wciąż gości na talerzach polaków. Bardzo cennym, jednak zbyt rzadko spożywanym gatunkiem mięsa jest wołowina. Musisz jednak zadbać, aby pochodziła ze sprawdzonego źródła, na przykład od producenta wołowiny. Jedną z takich firm jest firma Dawida Kacprzyka. Prowadzą ubojnie, w której dostaniesz świeże i wysokiej jakości mięso.

Niedocenianym oraz praktycznie niespożywanym w naszym kraju rodzajem jest konina. Wbrew pozorom mięso z konia jest zdrowe i smaczne. Zaliczane jest do mięs czerwonych, jednak w przeciwieństwie do wieprzowiny jest zdrowsze.

Czwartym rodzajem mięsa jest indyk. Uważany za zdrowszy od kurczaka, również zaliczany do mięs chudych. Osoby, które są na diecie redukcyjnej lub po prostu dbają o dobrą formę i zależy im na spożywaniu mięsa o niskiej zawartości tłuszczu, powinny postawić właśnie na indyka!

Gdzie kupić wysokiej jakości mięso?

Najlepszym wyborem będzie sprawdzona, lokalna ubojnia. Wspomniana wyżej firma jest jedną z nich. To tam możesz liczyć na świeże mięso z pierwszej ręki. Kupując mięso w marketach lub sklepach spożywczych, nie masz pewności skąd pochodzi. Poza tym przeszło dosyć długą drogę od producenta do sklepu. Jeżeli w okolicy Twojego miejsca zamieszkania działa ubojnia bydła to tam powinieneś zaopatrywać się w te produkty. Najczęściej są wyznaczone dni, w których dokonuje się uboju, zatem najlepiej zaplanować odbiór mięsa w ten sam bądź kolejny dzień!