Coraz więcej ludzi podejmuje się zmiany swoich nawyków żywieniowych w trosce o zdrowie. Często jednak ze swojej diety wykluczają również pieczywo, traktując je jak wroga w walce o piękną sylwetkę. Chociaż naukowcy wciąż przekonują, że z glutenu powinny zrezygnować jedynie osoby cierpiące na celiakię, nie każdy wydaje się być przekonany. Korzyści płynących ze spożywania pieczywa jest naprawdę wiele. Który rodzaj chleba jest najzdrowszy? 

Dlaczego warto wybierać ciemne pieczywo? 

Mianem ciemnego pieczywa określa się wypieki powstające z mąki pełnoziarnistej bądź razowej. Warto mieć jednak świadomość, że choć na pierwszy rzut oka wydaje się, że chleb jest pełnoziarnisty, za jego ciemny kolor może odpowiadać dodany słód lub cykoria. Z tego względu pieczywo najlepiej kupować w sprawdzonych piekarniach i dokładnie czytać ich składy. Ciemne pieczywo ma o połowę niższy indeks glikemiczny od jego jasnego odpowiednika. Sprawia to, że jest sycące i na dłużej zaspokaja głód. Ponadto cechuje się wysoką zawartością błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu. Taki chleb jest także bogactwem witamin z grupy B. Odpowiadają one za funkcjonowanie układu nerwowego, a także stan skóry włosów i paznokci. Chleby pełnoziarniste są źródłem selenu, cynku i manganu – antyoksydantów, które chronią przed negatywnym działaniem wolnych rodników. 

Kiedy lepiej sięgnąć po jasne pieczywo? 

Chociaż ciemne pieczywo ma ogrom zalet, nie każdy może je jeść. Spożywanie pieczywa pszennego zalecane jest osobom, które cierpią na refluks żołądkowo-przełykowy lub zespół jelita nadwrażliwego. Ze względu na kwasy mlekowy i octowy, które wchodzą w skład zaczynu, ciemne pieczywo może podrażnić śluzówkę przełyku, żołądka czy jelita cienkiego. Jasne pieczywo jest lekkostrawne i świetnie sprawdzi się u osób z wysokim zapotrzebowaniem kalorycznym.

Co jest najważniejsze w wyborze pieczywa? 

Przede wszystkim lepiej unikać kupowania pieczywa w supermarketach. Zwykle jest ono wysoko przetworzone i zawiera szkodliwe konserwanty. Najlepiej sięgać po świeże wyroby prosto z piekarni. Piekarnia Karolinka posiada bogatą ofertę wyrobów, które nie zawierają konserwantów. Świeże i naturalne pieczywo jest nie tylko ważne dla naszego zdrowia, ale przede wszystkim smaczne. Z jego pomocą wyczarujesz pyszne kanapki, które posmakują każdemu. Ciemne pieczywo z dużą ilością warzywnych dodatków to także idealna propozycja dla osób dbających o linię. Zapewni sytość na długo, a ponadto dostarczy niezbędnych witamin i antyoksydantów.