Odmiany pszenicy klasyfikuje się, biorąc pod uwagę przeznaczenie ziarna. Głównie służą one do produkcji chleba, jednakże nie tylko. Aby wypieki były najwyższej jakości, zazwyczaj wybiera się ziarna pszenicy, które zostało uzyskane z odmian klasy jakościowej oraz chlebowej. Aczkolwiek surowiec o najwyższej jakości dla przetwórstw stanowią ziarna z odmian elitarnych. Czym dokładnie charakteryzują się poszczególne klasy odmian pszenicy?

Jakie są kategorie odmian pszenicy?

Pszenica to zboże o różnych odmianach. Gatunki przeznaczone do spożycia można podzielić na trzy grupy technologiczne:

  • klasa E – pszenica elitarna,
  • klasa A – pszenica jakościowa,
  • klasa B – pszenica chlebowa.

Można jeszcze wymienić pszenicę klasy C, która obejmuje ziarna przeznaczone do produkcji paszy. W związku z tym, że w ostatnich latach rolnicy muszą zmagać się z niestabilnymi i niesprzyjającymi warunkami pogodowymi jak np. susze, warto stawiać na odmiany wysokiej jakości. Pszenicę wysokiej jakości znajdziemy w ofercie skupu zbóż Agro Retrade z Wągrowca w województwie wielkopolskim. Gatunkami najwyższej jakości są dwie pierwsze spośród wcześniej wymienionych. Zdecydowanie się na siew odmiany chlebowej może powodować otrzymanie niewystarczającej jakości plonów.

Czym charakteryzują się poszczególne odmiany pszenicy?

Klasa E, czyli pszenica elitarna charakteryzuje się wysoką wartością przemiałową. Dzięki temu ziarna lub mąka z takich odmian często wykorzystywane są jako poprawiacze dla odmian zbóż, które są słabsze pod kątem właściwości technologicznych. Gatunki elitarne są odporne na porastanie, czego przykładem może być wysokoplenna odmiana ozima „Galerist”. Ten typ pszenicy może być uprawiany na rozmaitych typach stanowisk, ponieważ cechuje się odpornością na wyleganie i jest mało podatny na choroby. Przed ziarnami elitarnymi stawiane są różne wymagania. W związku z tym:

  • liczba opadania – min. 6,
  • zawartość białka – min. 7,
  • wodochłonność mąki – min. 8,
  • wskaźnik sedymentacji – min. 7,
  • rozmiękczanie ciasta – min. 8,
  • wydajność mąki – min. 5,
  • energia ciasta – min. 8.

Pszenica jakościowa, czyli klasa A, również posiada dużą odporność na porastanie, a także dobrą wartość przemiałową. Poza tym ta odmiana charakteryzuje się wysoką jakością wypiekową. Rolnicy szukający zbóż ten klasy bez trudu znajdą wiele odmian, które mogą charakteryzować się dobrymi właściwościami, jeśli chodzi o plonowanie, wymagania siedliskowe i odporność na choroby. Podobnie jak w przypadku klasy E, pszenica jakościowa również musi spełniać rozmaite wymagania:

  • liczba opadania – min. 5,
  • zawartość białka – min. 5,
  • wodochłonność mąki – min. 6,
  • wskaźnik sedymentacji – min. 5,
  • rozmiękczanie ciasta – min. 6,
  • wydajność mąki – min. 4,
  • energia ciasta – min. 6.

Odmiany klasyfikowane jako klasa B, czyli pszenica chlebowa, charakteryzują się dużym potencjałem plonowania. Ich jakość daje możliwość używania ziaren tych odmian do przemiału oraz wypieku, a wartość ziaren określa się jako dobrą lub dość dobrą. Odmiany pszenicy chlebowej zwykle nie wykazują obniżonej liczby opadania, która mogłaby wynikać z większej aktywności amylolitycznej. Podobnie do wcześniejszej klas ziaren, odmiany chlebowe również muszą spełniać pewne warunki:

  • liczba opadania – min. 4,
  • zawartość białka – min. 4,
  • wodochłonność mąki – min. 5,
  • wskaźnik sedymentacji – min. 3,
  • rozmiękczanie ciasta – min. 4,
  • wydajność mąki – min. 4,
  • energia ciasta – min. 4.